Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Regionernas oro: Begravningsträngsel och fortsatt festande

Publicerad 2021-03-11

Smittspridningen ökar i nästan hela landet och trycket på intensivvården är fortsatt hög.

Samtidigt varnar regionerna för trängsel vid begravningar och på privata fester med ett flertal personer.

”Fester pågår fortfarande trots rekommendationer och allmänna råd om att det är olämpligt”, skriver länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsernas samlade lägesbild från föregående vecka visar att smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i de flesta av landets totalt 21 län.

Enbart i Kronoberg fortsätter smittspridningen att minska, om än långsamt, medan belastning på intensivvården är fortsatt hög.

I Jämtland, Jönköping, Halland, Kalmar, Stockholm och Gävleborg blir den brittiska virusvarianten allt vanligare och spås bli den dominerande framöver.

Trängsel vid begravningar oroar regionerna.

Vårdas i andra regioner

Även i Gävleborg, Norrbotten och Jönköping är intensivvården ansträngd, och flera patienter vårdas i andra regioner.

Gävle kommun rapporterar att flera barn i vissa områden kommer till skolan, trots att de har symtom, och i Varberg syns en ökning av konstaterade fall bland elever.

I Halland konstaterar länsstyrelsen att flera vårdnadshavare inte respekterar restriktionerna och ifrågasätter varför de inte får lämna sina barn med symtom.

Under vecka 9 konstaterades ”betydligt fler bekräftade smittade på gymnasiet och då främst elever” i Kungsbacka kommun.

Antalet fall ökar

Även i regionerna Västmanland och Södermanland ser man efter flera veckors nedgång en ökning av antalet fall den senaste veckan, liksom antalet inneliggande.

Samma ansträngda läge rapporteras från Östergötland och Örebro, som för fjärde veckan i rad ser en ökning av antalet coronafall.

I Region Västerbotten konstaterar man också en fortsatt mycket hög smittspridning, framförallt i åldersgrupperna 19-39 år och 40-59 år.

Festande ungdomar. Arkivbild.

Har fortsatt fester

Även i Stockholm beskrivs en fortsatt negativ utveckling med en allvarlig situation och stort antal smittade.

Länsstyrelsen konstaterar att man upplever problem med trängsel vid begravningar och på privata fester:

”Fester pågår fortfarande trots rekommendationer och allmänna råd om att det är olämpligt”.

Samma sak beskrivs i Jönköpings län där större planerade träffar på allmän plats har förekommit, samt att privata fester med ett större antal personer har anordnats.

Flera regioner flaggar samtidigt för en coronatrötthet bland invånarna och känner en stark oro över att allmänheten kan komma att börja slappna av när vaccineringarna nu har kommit igång.

Som kommande utmaning lyfts även hur utvecklingen blir efter sport– och påsklov samt en oro inför våren som kan innebära att följsamheten, i takt med allt finare väder, kommer att minska ytterligare.

Länsstyrelsen i Östergötland har därför den senaste veckan prioriterat tillsyn av säsongsbetonade verksamheter, som bygghandlare, färgbutiker och cykelhandlare där besökstrycket förväntas öka med varmare väder, för att dessa ska vara förberedda och ha vidtagit rätt åtgärder när deras högsäsong tar fart.

Handlar fortfarande i grupp

Många regioner påpekar även att många invånare, trots uppmaningen om att man ska handla ensam, går in i affärer i sällskap, vilket vid konfrontation kan leda till konflikter mellan kunder och personal.

”Veckans tydligaste iakttagelse är att allmänheten inte respekterar de åtgärder och rekommendationer som verksamheterna initierar”, skriver Länsstyrelsen Blekinge.

”Kombinationen av vinterlovsledighet och löneutbetalning gjorde att rörelser inom shopping och nöje ökade markant under veckan”, skriver Länsstyrelsen Skåne.

Det konstateras även att användandet av munskydd i kollektivtrafiken i merparten av länen är genomgående låg.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen