Typiskt sommarväder väntas

Publicerad 2022-07-26

De som valt att ta sen semester denna sommar kan ha dragit nitlotten.

I alla fall om man hoppats på sol och högsommarvärme under den kommande veckan.

– Det finns två typiska sommarväder. Det ena är vi inne i nu, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Tisdagen bjuder på molnigt väder i nästan hela landet. Under eftermiddagen kan det dock klarna upp i Götaland och större delen av Svealand, enligt SMHI.

I norr kan det däremot bli en hel del regn på vissa håll.

– I Norrland ligger regnet på i eftermiddag. I inlandet kan det också förekomma åskinslag. I Västernorrland kan det också bli aktuellt med en skyfallsvarning, framför allt i Ångermanland i kväll, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Den som hoppats på högsommarvärme kommande vecka kommer att bli besviken.

Då kan det klarna upp

Även onsdagen verkar fortsätta i samma anda. Allmänt kommer temperaturen ligga mellan 10 till 15 grader i norr och 15 till 20 grader i söder.

Under torsdagen och fredagen kan vädret dock klarna upp en del. Den morgonpigge kan till och med hinna njuta av solen under både torsdags- och fredagsförmiddagen.

– Framemot torsdag letar ett högtryck sig in västerifrån. Väderläget stabiliserar och det blir en hel del sol på torsdagen i större delen av Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Under eftermiddagen mulnar det sedan till och en del skurar kan dyka upp, säger Erik Höjgård-Olsen.

– Även på fredagen kan det bli en solig start i hela landet. Sedan ökar molnigheten, men med fortsatt uppehållsväder.

Tisdagen bjuder på molnigt väder i nästan hela landet.

Växlande sommarväder väntas

Helgen ser ut att bjuda på växlande väder i stora delar av landet. Precis som under torsdagen och fredagen kan helgen bjuda på en solig start under förmiddagarna, och eventuellt kvällssol.

Även då kommer temperaturerna generellt ligga mellan 15 till 20 grader. Som varmast kan det bli i Svealand och Götaland, där temperaturen kan leta sig upp till 23-strecket.

Enligt Erik Höjgård-Olsen finns det två typiska sommarväder: Antingen strålande sol och en klarblå himmel, eller mer växlande väder som vi har nu.

– Det är en ganska naturlig sommarcykel med moln på eftermiddagen, men soligt på morgonen och kvällen. Under söndagen närmar sig en front västerut och under dagen kan det mulna på med en del regn, säger han.

Följ ämnen i artikeln