Rysk oligark vill köpa ubåtshamn i Sverige
Uppdaterad 2017-02-25 | Publicerad 2017-02-24
En dragkamp pågår om ubåtshamnen på Gotland.
Enligt källor till Dagens Industri är en av spekulanterna den ryske oligarken Vladimir Antonov. Hans bolag uppges leda budgivningen.
I andra änden finns svenska staten.
– Vi har ett behov av att ha tillgång till hamnen, så kan jag säga, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, till tidningen.
Finansmannen Joachim Kuylenstiernas bolag Skälsö äger Marinvarvet med ubåtshamnen i Fårösund. Anläggningen – som var en viktig del av Sveriges försvar under kalla kriget – grävdes ut som ubåtshamn på 1980-talet.
Joachim Kuylenstierna köpte hamnen billigt 2004 i samband med nedrustningen. I slutet av förra året bjöds den ut för försäljning – en affär som snart ska slutföras.
Fortifikationsverket och Försvarsmakten har lagt bud. Men enligt källor till Di är försvarsledningen och regeringen djupt bekymrade. Två spekulanter har nämligen lämnat betydligt högre bud än staten.
– Affären ska vara klar nästa vecka, då måste jag bestämma mig. Det här är färskvara, jag kan inte låta de andra intressenterna vänta, säger Joachim Kuylenstierna till tidningen
Tre intressenter
Fastighetsmiljonären bekräftar för Di att det finns tre intressenter. Förutom staten handlar det om två utländska bolag.
– Jag väntar egentligen bara på försvaret som säger att de vill ha den, men de är så sega i processen, säger Joachim Kuylenstierna till Di.
Ett av bolagen ägs av Vladimir Antonov, en rysk miljardär som är redo att betala 82 miljoner kronor, enligt Di. Försvaret och Fortifikationsverket värderar anläggningen till 10–15 miljoner kronor.
Stoppades från att köpa Saab
Vladimir Antonov är i Sverige bland annat känd för att ha försökt ta över Saab Automobile. Enligt Di stoppades han av regeringen Reinfeldt och General Motors efter en grundlig bakgrundskontroll.
Joachim Kuylenstierna vill inte kommentera uppgifterna, men säger sig föredra försvaret som köpare.
Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, tillfrågas av Di om ubåtshamnen är en del av försvarets etablering av en permanent närvaro på Gotland.
– Jag vill inte gå in i detalj i dagsläget. Vi har ett behov av att ha tillgång till hamnen, så kan jag säga.