Israelisk minister vill ha bosättare i Gaza

TT-AFP

Publicerad 2024-01-01

Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir vill att Gazaborna ska ”uppmuntras att utvandra till andra länder” och att israeliska bosättare ska återvända till landremsan.

Uttalandet följer på finansminister Bezalel Smotrich kommentar på nyårsafton om att det behövs en israelisk ”civil närvaro” i Gaza efter kriget.

– Vi måste främja en lösning för att uppmuntra Gazas invånare att utvandra, säger Itamar Ben-Gvir på nyårsdagen, samtidigt som kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas fortsätter.

Israel drog tillbaka sina styrkor och utrymde sina bosättningar i Gaza under 2005, efter att ha ockuperat området sedan sexdagarskriget 1967, men fortsatte därefter att kontrollera Gazas gränser och luftrum.

Ben-Gvir, som leder det ultranationalistiska partiet Otzma Yehudit (på svenska ungefär ”Judisk makt”), säger vidare att det är en ”korrekt, rättvis, moralisk och human lösning” att palestinier utvandrar och att tillåta israeliska bosättare i Gaza.

Uttalandet liknar det som kom från Israels finansminister Bezalel Smotrich på nyårsafton, då Smotrich sade att palestinier bör ”uppmuntras” att lämna Gaza samtidigt som ”vi behöver en civil närvaro” för att Israel ska kunna kontrollera området militärt under en längre tid. Smotrich är ledare för den ultranationalistiska partigruppen Religiös sionism.

Både Ben-Gvir och Smotrich bor i bosättningar på den av Israel ockuperade Västbanken. Bosättningarna strider mot internationell rätt.

Israels regering som leds av premiärminister Benjamin Netanyahu har inte föreslagit officiellt att tvångsförflytta Gazabor eller att tillåta israeliska bosättningar i Gaza.