Bilden på Noor och polisen berörde en hel värld

Publicerad 2015-09-17

Nu är Noor, 6, trygg i Skellefteå Vill tacka polismannen som lekte med henne

En hel värld berördes av bilden på den lilla flyktingflickan som sitter mitt på vägen och leker med en dansk polis.

Nu har Noor Al-Saedi, 6 år, och hennes familj nått Skellefteå.

– I Irak var det många bomber. Jag ville inte vara kvar, säger hon.

Två förtjusta bruna ögon möter mina när hon håller fram de knutna nävarna. Jag pekar tveksamt på den ena.

– Bayt! säger hon nöjt och visar upp en tom handflata.

Jag har förlorat igen. Noor är absolut kung på mheibes, som går ut på att gömma en ring i en hand och förvirra sin motståndare så att hen gissar fel. Leken är populär under ramadan i Irak. Det var den hon lekte med den danska polismannen, på bilden som spridits över hela världen.

– Han var snäll. Jag vill säga tack för att han lekte med mig, säger hon.

”Han är en bra man”

Pappa Araf Al-Saedi, 35, berättar att de träffade polisen när familjen tillsammans med många andra flyktingar samlades ihop i en idrottshall i danska Frøslev. När de släpptes ut följde polisen med då de började vandra längs motorvägen.

– Han är en bra man, han gick med oss i 2,5 mil. Sju, åtta timmar tog det, säger han.

Vi sitter i Noors morbrors vardagsrum i Skellefteå. Hit nådde familjen i förmiddags, väskorna står ouppackade i hallen.

Pappan blev överfallen

Noor beskrevs i medierna som "den syriska flickan", men faktum är att familjen kommer från Irak. I Bagdad gick Noor på förskolan nära en polisstation. Varje månad exploderade en bilbomb i närheten.

– Det var många bomber. En gång försökte de ta min pappa, säger hon allvarligt.

Okända män försökte slita ut Araf ur bilen, medan Noor satt i baksätet. Han räddades av att polisen just då spärrade av området.

Efter den händelsen kunde Noor inte sova på nätterna på en månad. Hon drömde mardrömmar och kissade på sig, berättar mamma Shaima Al-Saedi, 32.

– Vi flyttade ifrån vårt hus men vi kände oss ändå inte säkra. IS är på väg och andra grupper håller på och strider sinsemellan. Jag jobbade på en bank och när jag gick till jobbet brukade jag säga till min mamma: "Ta hand om Noor om det händer något", säger hon.

Flydde i båt

Familjen flydde över Medelhavet i en 7,5 meter lång gummibåt. I den satt 47 personer. De vuxna betalade 1 200 dollar per person, ungefär 10 000 kronor, till flyktingsmugglaren. De fick rabatt för Noor. Hon kostade bara 600 dollar.

– Det var en annan flykting som körde, han hade ingen aning om vad han gjorde. Det kom in vatten i båten. Där satt vi, en liten punkt på det stora, stora havet, säger Shaima Al-Saedi.

Noor visar med armarna hur det gungade.

– Det var inte bra, säger hon.

Färden gick vidare genom Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Danmark. Noor har sovit på bussar, tåg och i gathörn.

– I Ungern var det svårt. Polisen tvingades oss att lämna fingeravtryck, annars skulle de slå oss. De stängde in oss i ett läger, säger Shaima.

”Vill bara känna oss säkra”

När de skulle flyttas lyckades familjen komma undan.

– Poliserna höll på och diskuterade med en taxichaufför. Jag tog Noors hand och bara gick, säger Shaima.

Hennes ögon tåras.

– Vi vill bara hitta en plats där vi kan känna oss säkra. Vi gav oss ut på havet i den där båten. Då kan ni förstå hur illa det var i Bagdad. Jag är så rädd att vi inte ska få stanna här, säger hon.

Noor hämtar en bit hushållspapper och torkar mammas ögon.

Hon är en livlig sexåring som är uppenbart förtjust över uppmärksamheten kring bilden. Hon visar upp sina röda skor som hon hade på sig när hon lekte med polisen. Nu hoppas hon få nya lekkamrater i sin egen ålder i Sverige.

Vad tycker du om att leka?

– Allt! Särskilt att cykla och leka flicklekar, säger Noor.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln