Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Bilden på danska polisen och irakiska flickan gör succé

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-12

Bilden på en dansk polis som leker med en flicka på flykt har gjort succé i sociala medier.

”Det är den här bilden som världen ska ha av Danmark”, skriver en person på Facebook.

Men fotografen säger att bilden inte visar hela sanningen.

Flickan och en grupp flyktingar gick till fots utmed motorvägen E45 på väg mot Sverige. Under en paus norr om Padborg började en dansk polis leka med henne.

Bilden togs av fotografen Michael Drost-Hansen och ingår i en bildserie som publicerats i Jyllands-Posten.

”Talar för sig själv”

Och efter att tidningen lagt ut bilden på Facebook har människor över hela världen sett den och lovordat polisens agerande.

”Det är den här bilden som världen ska ha av Danmark, och inte den bild som Støjberg (Danmarks integrationsminister) levererar”, skriver läsaren Haroon Sarwar skriver på Jyllands-Postens Facebooksida:

Polisen själv skriver i ett sms till tidningen BT att ”bilden talar för sig själv”, men vice poliskommissarie Knud Reinholdt vid polisen i Syd- och Sønderjylland säger att de är väldigt glada över uppmärksamheten.

– Bilden visar att även om vi har en uppgift som vi måste lösa, så arbetar vi också med personer som befinner sig i en svår situation som ingen vill vara i. Och därför är det bra att vi kan ta hänsyn till det.

”En del av sanningen”

Fotografen själv vill dock inte att bilden ska skyla problemen med det danska flyktingmottagandet:

– Jag är förstås glad över att den kommit ut, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den inte visar hela sanningen utan bara en del av den, säger Michael Drost-Hansen till Kvällsposten.

Följ ämnen i artikeln