Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Glada Hudik-ledaren delar landet

Publicerad 2011-10-13

Pär Johansson tjänar miljontals kronor på Glada Hudik-teatern.

De utvecklingsstörda bara 920 kronor.

Uppdrag gransknings porträtt av Pär Johansson delar nu Sverige i två läger – för och emot.

Dagverksamheten i Hudiksvalls kommun har på ett par år vuxit till en miljonindustri för kommunen, men framför allt för Pär Johansson, enligt gårdagens Uppdrag granskning.

Fenomenet Glada Hudik teatern har blivit en bok, dokumentär och en film. I alla intervjuer har Pär Johansson förankrat sitt mantra om allas lika värde.

Hellre prioriterar företag

Pär Johansson är inte bara mannen som arbetade med funktionshindrade utan mannen som såg deras potential. Från dagverksamhet till teaterövningar har hans idé vuxit till föreställningen Elvis.

Han har fått de utvecklingsstörda ungdomarna att stå på scen, framföra ett manus och sjunga inför publik. Och viktigast, stärkt deras självförtroende.

Men i gårdagens Uppdrag granskning hävdar redaktionen att Pär Johansson tappat intresset för Glada Hudik-teatern. Att han hellre prioriterar sitt företag och de miljoner han tjänar där.

Han håvar in miljoner

Pär Johansson föreläser om framgångssagan och har på tre år fått in 15 miljoner kronor till sitt privata bolag. Han är heltidsanställd teaterledare och får en månadslön på 30 000 kronor. Han får också 8000 kronor per föreställning, enligt UG.

De utvecklingsstörda får knappt ekonomin att gå ihop.

För varje föreställning får de 920 kronor. Inget traktamente. Ingen ersättning för repetitioner.

"Människorna utnyttjas"

De låga lönerna fick delar av Sverige att sparka bakut, däribland Teaterförbundet.

– Det är inte acceptabelt. Människorna utnyttjas. De borde ha rimliga löner. Det är ju de som är föreställningen, säger Lars Åström, Teaterförbundets jurist, till UG.

Pia Andersson, förvaltningschef i Hudiksvalls kommun, förklarar för UG:

– Men de får så mycket annat än ersättningen. De utvecklas och får vara med på turné.

Ett normalt gage enligt Teaterförbundet är 1500-2500 kronor.

"Då kramade du mig"

Pär Johansson skakade av sig alla anklagelser i programmet när han konfronterades av UG:s programledare, Janne Josefsson.

– Men du Janne, vi satt i Skavlan tillsammans. Då kramade du mig och sa att jag gjort det bästa för världen. Är det utnyttjande att man lyfter fram människor?

Teaterledaren fick även medhåll av Svt:s vd, Eva Hamilton. Han hade hört av sig till Hamilton som i sin tur mejlade granskningens reporter Cecilia Ganér. Hamilton tyckte att Ganér borde ge Pär Johansson tydligare svar i stället för att "vara så undanglidande som dina svar hittills varit".

Folk twittrade för och emot

Efter att programmet sändes hagglade det in kommentarer på twitter, för och emot.

Mats Rydin skrev: "Kan inte gänget från Glada Hudik-teatern ta över Uppdrag Granskning? Då skulle jag få bättre avkastning på TV-licensen." Innan twittrade Steffo Törnquist: "Ser att Uppdrag Granskning ska handla om Glada Hudik o ekonomin kring verksamheten. Hoppas verkligen att Per J blivit rik på sitt arbete!!"

En annan: "Glada Hudik på UG just nu.... Ajajajaj... Jag får lite svårt att andas...utvecklingsstörda får lägst ersättning av alla i produktionen." En kille vid namn, Micke, skrev att han liksom andra fascinerats av Pär Johansson. Nu hade han en annan bild av honom.