Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Förrädare finns bland rebellerna”

Publicerad 2011-08-23

Saif al-Islam säger sig aldrig ha blivit tillfångatagen av rebellstyrkorna, och leder nu öppet Gaddafi trogna i slaget om Tripoli.

Gaddafis söner greps – nu är det fria.

Dubbelagenter bland rebellerna tros vara förklaringen.

– Vi vet vilka de är. De jobbade för regimen och bytte sida precis när revolutionen kom, säger Shaban Elgale, oppositionsaktivist som verkar i Sverige.

I går kom rapporter om stora framgångar för rebellerna i Libyen, som uppgavs kontrollera 95 procent av Tripoli. Dessutom hade de lyckats gripa sönerna Saif al-Islam, Saadi och Muhammed.

Sonen mystiskt frisläppt

Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, bekräftade i går att Saif al-Islam arresterats och förts från Tripoli till rebellstyrkornas huvudfäste i Benghazi.

Men natten mot tisdag väcktes journalisterna på hotell Rixos i det Gaddafikontrollerade delarna av Tripoli. Det skulle hållas presskonferens.

Och plötsligt dök Saif al-Islam, Gaddafis närmaste son och arvtagare, upp - fri. Han deklarerade att regimen skulle slå ner revolten.

Förklaring: "dubbelagenter"

– Helt klart skadar det här förtroendet för rebellernas kapacitet. Ordföranden i övergångsrådet bekräftade ju gripandet av Saif, säger Shaban Elgale.

Enligt honom är det bland rebellerna uppenbart att anledningen måste vara att det finns dubbla lojaliteter bland de egna leden.

– Det finns några som är med i övergångsrådet och rebellerna som jobbar för bägge sidor.

Misstänkta förrädare namngivna

– Vi vet redan att det finns flera som jobbade tillsammans med Saif alldeles fram till revolutionen, och precis när den startade så bytte de sida.

– Vi vet precis vilka det är, säger Shaban Elgale.

Flera både politiska och militära motsättningar finns inom motståndsrörelsen. 

Djupa interna splittringar

Att den förre befälhavaren för övergångsråd, National transitional council, NTC, Abdel Fattah Younes, för en knapp månad sedan mördades av rebeller, ses som ett av de allvarligaste tecknen på splittringen.

Muammar Gaddafis styrkor kontrollerar fortfarande delar av libyska huvudstaden Tripoli - bland annat det av Nato sönderbombade högkvarteret Bab al-Azizya och hotell Rixos där 30 utländska journalister nu är inspärrade.

"Nästan grinfärdig"

Shaban Elgale har tät kontakt med vänner och släktingar, bland annat sin 24-årige systerson som deltar i rebellstyrkorna och var med att inte Gröna torget i centrala Tripoli natten mot måndag.

Elgale beskriver stämningen i huvudstaden.

– Mycket händer nu. Det är väldigt intensivt och spänt läge. Jag är själv väldigt upprörd -  nästan grinfärdig just nu, säger Shaban Elgale.

Stor oro efter nyhet om sonen

Han berättar att hoppet förbytts i förtvivlan efter att nyheten kommit ut om att Saif al-Islam åter är fri.

– Han är ju den som tillsammans med sin pappa styr regimens styrkor. Det är många olika medel i omlopp - pengar och vapen. Det är mycket som kan hända.

– Vissa undrar om det här kan vara en planerad fälla från regimens sida: att rebellerna som tagit över andra städer ska lockas in i huvudstaden och där slås ned av regimen.