Här hittar du sol i veckan

Publicerad 2013-08-05

Ta det bara lugnt - supersommaren är inte slut ännu

BADVÄDRET FORTSÄTTER I östra Sverige blir det soligt väder i morgon, medan västkusten får oväder. Så passa på att bada innan det är för sent.

Helgens rekordvärme knockade nästan hela landet.

Och än är super­sommaren inte slut - veckan bjuder på många solchanser.

– Vill man ha sol ska man dra sig österut, säger meteorologen Emil Björck.

Än finns tid att njuta av sommaren i Sverige.

Temperaturerna har sjunkit ett snäpp efter helgens kanonväder - då årets hittills varmaste dag uppmättes med 31,1 grader i Ängelholm. Den värmen ser inte ut att komma tillbaka inom de tio närmaste dagarna. Men sommaren är långt ifrån över. Det finns stora chanser till sol i veckan - speciellt om man befinner sig på ost­kusten.

Sol i öster

Under förmiddagen i dag skiner solen över nästan hela landet med temperaturer mellan 20 och 25 grader. Sen­are på dagen driver moln in västerifrån och lägger sig som ett täcke från Halland hela vägen upp till Jämtland. Norra Norrland får regn och åskskurar.

I morgon kommer en ny kallfront in från Nordsjön och drar med sig regn och åska över västkusten.

Stockholmsborna är lyckligt lottade - ovädret ser inte ut att nå dem innan solen gått ner. Temperaturerna håller sig mellan 22 och 26 grader.

– Vill man ha sol ska man dra sig österut, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Tar revansch

Men på onsdag ser västkusten ut att ta revansch. Ovädret har då passerat om­rådet, men ligger kvar över mellersta och norra Norrland, södra Norrlandskusten och östra Svealand.

– På västkusten och i Skåne blir det lite sol. Men det är ingen klarblå himmel någonstans, säger Emil Björck.

Lågtryck drar in

Men säg den värmelycka som varar. Från Danmark och norra Tyskland drar ett lågtryck in över landet på torsdag och för med sig regnmoln. Störst solchanser blir det i norr.

– Prognoserna för helgen är fortfarande osäkra. Men allmänt kan man säga att det inte är någon stabi­lisering på gång. Det är mer eller mindre osäkert väder i hela landet, säger Emil Björck.