Klimatsatsningar för miljarder i MP-budget

Publicerad 2012-09-27

Åsa Romson.

Miljöpartiet satsar 41 miljarder på klimatåtgärder under 2013-2016.

Samtidigt höjs klimatskatterna med 50 miljarder.

– Det finns en stor förståelse hos befolkningen för det här, säger språkröret Åsa Romson.

Vid en pressträff tidigare i dag presenterade Åsa Romson och den ekonomiska talespersonen Per Bolund MP:s största satsningar i budgeten för nästa år. Det handlar om ett klimatpaket i tolv punkter mellan 2013 och 2016.

– Det är så viktigt att vi minskar klimatutsläppen i Sverige och säkerställer att Sverige klarar ett ändrat klimat, säger Åsa Romson.

Åsa Romson efterlyser en kraftig omstart av klimatpolitiken. Och är skarpt kritisk till hur mycket regeringen satsar.

– Det är ynkligt. De har väldigt lite satsningar på att få ner klimatutsläppen. Sverige gör inte det vi kan och borde.

Klimatpaketet innehåller bland annat en grön innovationsfond som ska ge stöd till industrin att utveckla klimatsmarta produkter. Totalt handlar det om en satsning på fyra miljarder.

– Vi vill ha en industri som kan leverera produkter som minskar utsläppen. Det är en konkurrensfördel för företagen, säger Åsa Romson.

Paketet innehåller också en satsning på järnvägen. 15 miljarder mer än regeringen på fyra år.

– Den satsning regeringen gör på underhåll är inte tillräcklig, säger Per Bolund.

Satsningen på 41 miljarder sträcker sig på fyra år och man satsar ungefär lika mycket varje år.

Paketet innehåller även höjda klimatskatter. Totalt 50 miljarder till 2016. Det innebär bland annat att en inrikes flygresa blir 110 kronor dyrare och en utrikes resa får ett påslag med 285 kronor. Och bensinen blir 70 öre dyrare per liter.

– Vi ska gå tillbaka till grundprincipen att utsläpparna ska betala, säger Per Bolund.

Åsa Romson:

- Jag tror att det finns en förståelse hos befolkningen för att det kanske kommer kosta en hundralapp mer i månaden att köra mycket bli och hundra kronor dyrare att flyga mellan Stockholm och Gäteborg.

Redan förra året förslog partiet en lastbilsskatt som skulle förstärka statskassan med fyra miljarder. Det kravet återkommer nu. Även utländska åkare ska betala skatten för att utjämna konkurrensnackdelarna för svenska åkare.

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer Socialdemokraterna presentera ett snålare reformutrymme än regeringens 23 miljarder. Nu bekräftar Per Bolund att inte heller MP kommer spendera hela utrymmet i nästa års budget. Hur mycket partiet satsar presenteras i mitten av nästa vecka när hela budgetmotionen läggs fram.

– Vi vill inte spendera allt krut nu. Vi vill ha resurser kvar till kommande år för att undvika en tillbakagång i svensk ekonomi.

Men enligt Anders Borg kommer reformutrymmet vara ännu större 2014?

– Det är glädjekalkyler. Jag tror att han har fått en beställning från de partiledarna i alliansen att leverera ett stort budgetutrymme, sen anspassar han kalkylerna efter det.

För MP är det viktigt att lyckas få rejält genomslag för sin budgetmotion. Partiet har hamnat i skymundan av kampen mellan de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna och noterades i dag för en tillbakagång i väljaropinionen med 0,6 procentenheter till 8,9 procent i en mätning från TV4/Novus. .