Migrationsverket: Ta med dottern till kriget

Publicerad 2013-06-29

Sara, 32, har i praktiken fått två alternativ av Migrationsverket.

Lämna dottern Sofia i Sverige för att åka tillbaka till Elfenbenskusten och söka uppehållstillstånd.

Eller ta med tvååringen, en svensk medborgare, till det krigshärjade landet.

Båda kan innebära döden.

För fem år sedan flydde Sara, 32, till Sverige från ett krigshärjat Elfenbenskusten, efter att ha hotats till livet av sina svärföräldrar och tvingats lämna bort sin då femåriga dotter.

Hon kom till Sverige med båt, klädd i alldeles för tunna kläder.

Men inbördeskriget i Elfenbenskusten räckte inte som asylskäl.

Inte heller människorättsorganisationers rapporter om hur unga hemlösa kvinnor som Sara utsätts för regelmässigt sexuellt våld.

Och inte heller dödshotet från Saras förra svärfamilj var argument nog för att hon hade ett skyddsbehov.

Blev kär igen

Sara fortsatte att leva som gömd i Sverige – och hann bli kär igen.

För snart tre år sedan fick hon lilla Sofia, tillsammans med en svensk man. Sofia är svensk medborgare, och kan därmed aldrig tvingas lämna Sverige.

I dagsläget har Sara ensam vårdnad över Sofia, och en juridisk strid med fadern om barnbidraget som han misstänks ha behållit för sig själv.

Men den lilla dottern, som har vuxit upp i Sverige, räcker inte heller som skäl till uppehållstillstånd.

Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har konstaterat att det inte finns skäl att stoppa hennes utvisning.

Verket anser att hon får åka till Elfenbenskusten själv, lämna barnet hos pappan, och söka ett nytt uppehållstillstånd med familjeanknytningen som skäl – och hoppas få ett ja, som Aftonbladet tidigare har berättat.

Ta med barnet till kriget

När Sara återigen ansökte om att utvisningen skulle stoppas eftersom hon inte vet var hon skulle göra av dottern om hon själv måste åka till det krigshärjade landet fick hon ytterligare ett förslag: Ta med dottern till kriget.

”Det finns inte heller något som hindrar att (Sofias riktiga namn) följer med sin mor till Elfenbenskusten”, står det i avslaget.

Svenska utrikesdepartementet avråder svenska medborgare att åka till nästan hela Elfenbenskusten med anledning av det kritiska säkerhetsläget.

Sara och Sofia skulle vara fullständigt rättslösa om de åker dit.

– Jag har ingen där, vi kommer att få bo på gatan. Hon är ett litet barn och det sker kidnappningar och mord hela tiden, säger Sara.

”Inte kopplad till UD:s rekommendationer”

Det är inte heller säkert att hennes ansökan om svenskt uppehållstillstånd kan behandlas i Elfenbenskusten, närmaste svenska ambassad som behandlar ansökningar om uppehållstillstånd ligger i stället i Mali, dit UD också avråder alla svenska medborgare att åka.

– När det gäller möjligheten att återvända på grund av situationen i landet gör vi en prövning i varje enskilt fall om det finns skäl för att bevilja uppehållstillstånd, men den prövningen är inte kopplad till UD:s rekommendationer, säger Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Göteborg där beslutet har fattats.

Han får inte kommentera det enskilda fallet, men säger att man i den här typen av ärenden även bedömer konsekvenserna av att ett barn skiljs från sin förälder.

– Då tittar man bland annat på hur lång tid den här situationen skulle uppstå, alltså om bara föräldern åker hem och söker tillstånd, säger Daniel Johansson.

– Så här ser svensk lagstiftning ut och det får de här konsekvenserna ibland.

”Rättsvidrigt”

Saras ombud Thabo 'Muso är starkt kritisk till Migrationsverkets resonemang.

– Rätten att utvisa Sara gör inte att svenska myndigheter har rätt att dela på henne och barnet. Hon har en stark anknytning till Sverige och borde kunna få söka uppehållstillståndet här, men någon på Migrationsverket har helt enkelt bestämt sig för att hon inte får det. Att verket sedan tycker att hon ska ta med en svensk medborgare till ett krigsdrabbat land för att göra om ansökningsprocessen där är rättsvidrigt, säger han.

Han planerar att gå vidare till Europadomstolen, då han menar att svenska staten bryter mot artikel åtta i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som handlar om familjen.

Ständigt rädd

Eller så får Sara och Sofia leva gömda till dess att preskriptionstiden går ut och hon kan göra om sin asylansökan.

Just nu bor de hos ett äldre par som de träffat via församlingen i ett litet samhälle i Mellansverige.

Med ständig rädsla för att Sara ska utvisas.

– Men jag har fortfarande hoppet kvar, säger Sara.

Fotnot: Sara och Sofia har egentligen andra namn.