Det ser inte ljust ut

Publicerad 2013-04-15

Anders Borgs vårbudget blir dyster: Det är sega, tröga och jobbiga år framför oss

Det är en dyster budget Anders Borg (M) presenterar i dag.

Enligt finansministern är krisen långtifrån över:

– Det är sega, tröga och jobbiga år framför oss.

Klockan åtta på morgonen i dag lämnade regeringen sin ekonomiska vår­proposition till riksdagen.

Och det ser inte ljust ut.

Den fortsatta eurokrisen påverkar Sverige och den negativa ekonomiska ­utvecklingen ser inte ut att vända, enligt finans­minister Anders Borg (M). Arbetslösheten spås i stället öka.

Trodde på vändning

– Svensk ekonomi har en väldigt trög utveckling och arbetslösheten är snarare på väg uppåt än neråt. Därför är det viktigt att vi använder utrymmet vi har i de offentliga finanserna för att tillföra energi. Vi la närmare 25 miljarder i ­åtgärder för i år, när vi kommer till hösten ska vi också presentera åtgärder för nästa år, säger Anders Borg till Aftonbladet.

I december förutspådde regeringen att det skulle vända för svensk ekonomi och att man kunde förvänta sig en tillväxt på tre procent redan nästa år. Men Ekot kunde i går avslöja att prognosen för tillväxten 2014 sänks i finansministerns vårbudget och i stället hamnar på 2,2 procent. Nu tror regeringen på ökad tillväxt först 2015.

– Vi har en rätt seg­dragen period framför oss. Och riskerna är stora, turbulensen vi har i Europa kan mycket väl komma tillbaka det kommande året. Jag tror inte att man ska dra slutsatsen att krisen är över, säger Anders Borg.

Men han har haft fel förut.

I senaste budgeten trodde Anders Borg att bruttonationalprodukten, BNP, i landet skulle växa med 2,7 procent 2013. I december tvingades han skriva ned sin prognos till 1,1 procent.

Vad talar för att din prognos stämmer nu?

– Prognoserna är osäkra och det beror på att det finns politiska risker som vi inte kan förutspå med ekonomiska modeller. Vad vi ska göra är att ha säkerhetsmarginaler.

Inte övertygade

Hittills har Alliansen avslöjat att vårbudgeten innehåller satsningar på bland annat jobb och skola men Socialdemokraterna är inte övertygade om att satsningarna räcker.

– De återgärder de talar om vad gäller skola är sådant som vi la fram för några månader sedan men som riksdagen då röstade ner för att prioritera bolagsskatten, säger Magdalena Andersson (S), ekonomiskpolitisk talesperson.

Även Marie Nordén (S), ledamot i riksdagens ­finansutskott, menar att det som kommit fram hittills inte är något nytt.

”Dålig återställare”

– De gör beklämmande lite. De drog ner 20 000 platser på utbildningar, nu stoppar de tillbaka några tusen. Det är ingen satsning utan en halvdålig återställare, säger hon och fortsätter:

– Det känns för lite och för sent. Väldigt många är långt ifrån arbetsmarknaden och kommer längre ifrån den ju längre tiden går.

Men Anders Borg håller inte med om att satsningen är för liten:

– I budgeten har vi lagt en hel del åtgärder och det är sådant som vi kommer att återkomma till i höst för att förhindra att sysselsättningen påverkas.

Så hur ser läget egent­ligen ut för svensk ekonomi?

– Det här är tröga år, det är ingen tvekan om det, ­säger Anders Borg.

Satsningarna

700 miljoner kronor till drift och underhåll av järnvägar under nästa år.

80 miljoner kronor till åtta olika länsstyrelser där lågkonjunkturen slagit hårdast.

Uppemot 25 000 nya utbildningsplatser i år och nästa år.

Lägre arbetsgivaravgifter för ­anställda inom forskning och utveckling.