Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lasermannen har blivit skådespelare

Publicerad 2013-01-02

Har roll i ny fängelsepjäs

John Ausonius har fått lämna Kumla (bilden) och sitter nu på anstalten i Österåker.

Livstidsdömde John Ausonius, känd som Lasermannen, har fått flytta till en anstalt med lägre säkerhetsklass.

Nu har han varit med om att sätta upp en teaterpjäs.

– Pjäsen är en framgång och det är riktigt roligt att vara med, skriver han på sin nya blogg.

Ausonius har suttit på Kumla-anstalten med högsta säkerhetsklass i nästan två decennier.

Men förra året ansåg kriminalvården att han inte längre tillhör de mest riskfyllda intagna. Han fick då flytta till Österåkeranstalten som har en säkerhetsklass lägre.

Där har han nyligen också startat en blogg där han berättar om livet bakom murarna.

Har flickvän

Han skriver att han har en flickvän och om ett teaterprojekt där han är en av deltagarna. Tillsammans med två andra fångar framför han en pjäs, en enaktare på 35 minuter, för andra fångar. I början av december var det premiär.

Även en anhörigföreställning anordnades. Men kort innan den skulle hållas framkom att villkoren ändrats för vilka som skulle få komma och titta - bara dem som sedan tidigare hade ett registrerat besökstillstånd. Tidigare hade det räckt med med namn och personnummer och ett blankt kriminalregister.

Det ledde till att hans flickväns vänner inte kunde komma. Ausonius skriver på bloggen:

– Nu blev inte de drabbade presumtiva teaterbesökarna speciellt uppbragda och tyckte nog att omaket med ett fängelsebesök var skönt att slippa rent generellt – vem tycker om att gå till ett fängelse om man inte behöver det!

Snart ny förhandling

Pjäsen är nyskriven och heter ”Vem hoppar först?”

– Vi är tre intagna som har ungefär lika stora roller var och pjäsen är uppbyggd som ”I väntan på Godot” – två snubbar som trissar upp varandra om aktuella samhällsproblem och på slutet dyker en tredje ödesfigur upp.

John Ausonius blev i höstas nekad tidsomvandling för tredje gången.

Örebro tingsrätt kom vid en samlad bedömning fram till att det föreligger en beaktansvärd risk att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag.

Men med stöd av sin advokat Johan Eriksson har han överklagat domen till Göta hovrätt. Han yrkade att det skulle hållas en muntlig förhandling där bland annat en läkare ska förhöras om vilka slutsatser som kan dras av riskbedömningen som gjorts senast.

Så blir det också. En ny förhandling kommer att hållas i hovrätten om två veckor.