Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Brandvarnaren - en billig livsförsäkring

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Så brandsäkrar du ditt hem

Varje år dör flera personer i bostadsbränder i Sverige.

I många fall saknas en fungerande brandvarnare.

– Vi tycker att alla borde ha en brandvarnare i varje rum, säger brandingenjör Hans Andersson på Brandskyddsföreningen.

Förra året dog 118 personer i bränder i Sverige, det är det högsta antalet sedan 2003.

Över 90 procent av dem omkom i bostadsbränder. Men i många fall hade kanske dödsbränder kunnat undvikas om hemmen hade varit rätt utrustade.

–Vi rekommenderar att alla har en brandvaranare i varje rum, då har man en bra chans att upptäcka branden i tid, säger Hans Andersson.

Brandsläckare

Men det hjälper inte att bara upptäcka branden. I många fall är branden fortfarande liten och begränsad när den upptäcks och kan släckas av personerna i bostaden. Därför tycker Andersson att alla bör ha en brandsläckare hemma eller åtminstone en brandfilt.

–En sex kilos pulversläckare kan stoppa en liten brand men man ska aldrig chansa om branden är stor. Då riskerar du att bli kvar i lågorna, säger Hans Andersson.

Se över ditt hem

De vanligaste orsakerna till att det börjar brinna i ett hem är eldning i spisar och kaminer, rökning, stearinljus och matlagning. I vissa fall beror det på att det uppstår ett tekniskt fel i våra elprylar men den risken är förhållandevis liten.

–Det gäller att skaffa sig kunskap. Släcka ljusen, kolla så att lampor inte är för nära tyg eller annat som kan ta eld. Man bör egentligen se upp med allt som alstrar värme, säger Andersson.

Om elden är lös

Även om man är försiktig händer det att börjar brinna i bostäder och då gäller det att veta vad man ska ta sig till. Om man inte kan släcka elden gäller det att snabbt ta sig ut och varna andra.

– Se till att det finns så många stängda dörrar som möjligt mellan dig och elden. Varna dina grannar och ring 112, säger Andersson.

Följ ämnen i artikeln