Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

SD starkt framåt i kommunerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Malmö (TT) I skuggan av riksdagsinträdet har Sverigedemokraterna också gjort ett starkt val med nya inbrytningar i kommunerna.

Med några undantag har SD gått framåt eller hållit ställningarna i de kommunfullmäktigeförsamlingar i landet där partiet tog plats 2006. Dessutom har partiet kommit in i flera nya kommuner, till exempel Lidköping, Nybro, Habo, Leksand och Strömstad. I Nässjö tog SD direkt fyra mandat, i Vellinge och Värnamo tre.

I storstäderna ökar SD från fem till sju mandat i Malmö och från ett till tre mandat i Göteborg, medan partiet även i fortsättningen är utan representation i Stockholms fullmäktige.

I Landskrona backar SD rejält från de drygt 21,8 procent man fick i valet 2006, ändå blir tilldelningen nu 15,6 procent av rösterna. Partiet tappar också sitt enda mandat i Hultsfred och minskar två mandat i Kävlinge, där SD-utbrytaren Kenneth Sandberg bildat partiet Kävlingebor, som får två mandat.

SD finns numera i de flesta av landets kommuner, men är alltjämt allra starkast i Skåne. I preliminärt 19 av Skånes 33 kommuner får SD mer än tio procent av rösterna i kommunalvalet.

Nationaldemokraterna (ND), som föddes som en högerutbrytning ur SD, behåller de fullmäktigeplatser partiet erövrade 2006 – två i Södertälje och en i Nykvarn.

TT

Följ ämnen i artikeln