Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Flera ministrar har haft skulder hos fogden

Publicerad 2014-10-03

Flera av regeringens nya ministrar har haft skulder hos Kronofogden.

Först efter utfärdade betalningsförelägganden har de betalat sina räkningar.

Och kulturminister Alice Bah Kuhnke har både rökt marijuana och blivit av med körkortet för fortkörning.

24 nya ministrar - och ett och annat skelett i garderoben.

Under gårdagen medgav bland andra finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund att han i sin ungdom rökt marijuana, en "erfarenhet" han alltså delar med kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Bråttom till flyget

Hon berättade i går att hon, förutom att hon i tjugoårsåldern rökte marijuana, vid två tillfällen åkt dit för fortkörning - en gång på en femtioväg där hon trodde det var sjuttio - och en gång då hon hade bråttom till flyget - så bråttom att hon blev av med körkortet.

En och annan ekonomisk synd finns också att finna bland de nya ministrarna.

Återbetalade skulder

Värst är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som dragit på sig två betalningsförelägganden på sammanlagt cirka 2200 kronor efter att att ha haft oreglerade skulder till Svea ekonomi. De två skulderna betalades dock av i augusti förra året respektive april i år och ansökan om betalningsföreläggande återkallades.

Även infrastrukturminister Anna Johansson har haft två betalningsförelägganden hos Kronofogden på sammanlagt 1500 kronor för obetalda räkningar till Göteborg Energi och ett webbhotell. Hennes skulder återbetalades i augusti förra året respektive mars i år.

Inrikesminister Anders Ygeman förefaller ha slarvat med att betala en parkeringsbot 2011. Räkningen, på 550 kronor, hamnade till sist hos Kronofogden innan den betalades. 

Biståndsminister Isabella Lövin betalade 2011 inte elräkningen på 150 kronor, och också den hamnade hos fogden, innan den i juni 2011 betalades.

Svart städhjälp

Kristina Persson, minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, berättade under gårdagen om sina skelett i garderoben.

– De är rätt gamla. Det är klart att på 1970- och 80-talet så förekom det att jag anlitade svart städhjälp. Det var svårt då att få vit städhjälp då, men den byråkrati som man då utlöste med arbetsgivardeklarationer och skatteverksdeklarationer och så vidare. Det förekom det några gånger.

Nye inrikesministern Anders Ygeman (S) får ansvar för bland annat polisväsendet. Han berättar för Expressen att han är dömd för brott.

- Jag har dömts en gång för länge, länge sen för att ha varit med i en aktion mot just Bromma flygplats. Jag var SSU-aktiv och var ute där och tältade. Jag frikändes i tingsrätten och dömdes till dagsböter i hovrätten, säger han till tidningen.