Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Sd-toppens förvirring: Det har jag inte hört

Publicerad 2014-05-24

Dansk Folkeparti har hotat att klippa banden till Sverigedemokraterna om de inleder samarbete med franska Front National.

Någonting SD:s toppnamn i EU-valet Kristina Winberg, som internt har kritiserats för att vara för oerfaren för uppdraget, påstår att hon inte vet. 

– Vem har de sagt det till? Jag har inte hört det från dem i alla fall, säger hon till Aftonbladet.

Om valprognoserna står sig, och ingen annan av hennes partikamrater får fler personröster, kommer Kristina Winberg med stor sannolikhet att bli historisk som första SD:are i EU-parlamentet.

Hon sitter i kommunfullmäktige i Jönköping och jobbar inom demensvården.

Källor med insyn inom SD uppger att valet av Winberg som första namn är kritiserat inom partiet. Hon anses helt enkelt vara för oerfaren.

– Det är klart att jag inte har all kunskap. Men jag kommer att få en hel stab med mig till Bryssel, jag kommer att få med mig kunnig personal, sa Kristina Winberg till Aftonbladet i samband med ett valmöte i Malmö tidigare i veckan.

"De bästa till riksdagen"

Hon tycker att det är orättvist att journalisterna fokuserar på "negativa saker" och inte på vad hon tänker göra i EU-parlamentet.

– Det viktigaste är att få tillbaka självbestämmande rätten att byråkrater i EU inte ska bestämma mer än våra riksdagsledamöter. Jag vill att EU-avgiften minskar. Sen tycker jag att det är viktigt att vi ska ha högt djurskydd och värna svenskt jordbruk, säger Kristina Winberg.

Att hon och andra namnet på listan, också en doldis, Peter Lundgren fick chansen har av partiledaren Jimmie Åkesson förklarats som att folk är trötta på "proffspolitiker" och som ett försök att nå de EU-kritiska väljarna framförallt på landsbygden.

En taktik som kan fungera, tror den Timbro-anknutne statsvetaren och SD-experten Andreas Johansson Heinö. Men huvudskälet, enligt honom, är att SD helt enkelt inte har tillräckligt många kompetenta kandidater.

– De vill inte slösa bort de bästa till EU-parlamentet. De vill man ha i riksdagen. Det är min bedömning, säger han till Aftonbladet.

Otydliga besked

Under en debatt i SVT med folkpartiets Marit Paulsen har Kristina Winberg kritiserats för sakfel om EU:s beskattningsrätt. 

I samma tv-kanal, vid ett annat tillfälle, var hon otydlig om hur mycket SD vill höja importtariffer för att finansiera ett framtida EU-medlemskap.

En annan fråga där SD inte har kunnat lämna tydligt besked är vilka de tänker samarbeta med om de får plats i EU-parlamentet.

De som däremot har varit tydliga är Dansk Folkeparti, det enda partiet som Kristina Winberg säger att SD "gärna samarbetar med". De vill inte ha någonting med SD att göra om de lierar sig med Front National, som enligt DF har "djupa rötter i antisemitismen". Budskapet från DF:s vice partiledare Søren Espersen går inte att missförstå:

– Om det är sant, och de gör allvar av det (att ingå i samma grupp med Front National, red.anm) är vi inte intresserade av något samarbete med Sverigedemokraterna, sa Søren Espersen till danska Politiken i höstas efter att SD träffat Marie Le Pen, ledare för Front National.

"Har inte hört det från dem i alla fall"

Men det känner Kristina Winberg inte till, trots att flera medier har skrivit om det:

– Vem har de sagt det till?

Till tidningen Politiken och till oss på Aftonbladet.

– Jag har inte hört det från dem i alla fall, säger Kristina Winberg.

Precis som ledningen för hennes parti säger hon att beslutet om vilken grupp SD ska gå med i fattas först efter valet.

– Till deras försvar måste det sägas att det är oklart hur gruppbildningen kommer att se ut. Men jag tror inte alls på SD när de uppger att de inte vet så mycket om de andra partierna, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Blir inte maktlös

Även om SD får plats i en grupp kan partiet inte räkna med särskilt mycket inflytande, enligt honom. Dels är de högerextrema och nationalistiska partierna i Europa splittrade, dels pekar prognoserna mot att antalet mandat ökar från 51 i dag till cirka 80 efter valet, skriver han på sin blogg. Sammanlagt ska 751 ledamöter väljas på söndag.

– Även om de får plats i en grupp blir de marginaliserade. Utan kommer de inte ha något inflytande alls. Då får inga tunga uppgifter, som plats i utskott, eller uppdraget som rapportör som leder förhandlingar med kommissionen, säger Heinö.

Men Kristina Winberg säger att hon inte blir maktlös utan en grupp.

– Jag kommer inte att ha lika mycket möjlighet att påverka med resurser och talartid. Men finns det ingen grupp som passar, så får det bli så, även om det är min önskan att ingå i en grupp, men det kan vi inte avgöra förrän efter valet, säger hon.