Fler ska kunna ta metadon hemma i USA
Publicerad 2024-09-23
En ny behandlingsmetod ska hjälpa till att få bukt med en särskild del av opioidepidemin i USA. Fler ska få ta med sig läkemedlet metadon hem – och slippa köa på speciella kliniker för att få sin dos.
Hösten 2017 utlyste dåvarande presidenten Donald Trump katastroftillstånd med anledning av opioidkrisen i landet. 2021 uppgavs att 75 procent av de över 100 000 överdosrelaterade dödsfallen i USA berodde på opioidberoende.
Krisen, som har sina rötter i den fria tillgången till starka värktabletter på 1980- och 1990-talen, går nu in i ett nytt behandlingskapitel.
Inte överallt
Med start i oktober kommer många av landets 2 100 metadonkliniker att erbjuda patienterna möjligheten att ta med sig doserna av metadon hem – en regeländring som väntas få stora effekter. På vissa håll har det varit tillåtet att hämta hem flera doser sedan undantagsregler infördes under coronapandemin. Det är de reglerna som USA:s regering nu gör permanenta.
– Jag hade aldrig någonsin kunnat gå tillbaka till skolan, fått min utbildning, forskat och undervisat – inte något av det – om jag hade behövt gå till en klinik varje dag, säger 52-årige David Frank.
Han är sociolog på New York University och har länge behandlats med metadon mot opiodberoende.
Alla delstater ingår inte i det nya regelverket, vissa har en mer restriktiv hållning. Men i de delstater som kommer att tillåta hemdosering av metadon får patienterna med sig läkemedel som räcker i 28 dagar.
Statliga bidrag
Metadon är visserligen också en opioid men som, om den tas korrekt, kan lindra beroendesuget utan någon ruskänsla. Flertalet studier har visat att det minskar risken för överdoser och reducerar spridningen av hepatit C och HIV. Dagligen ges närmare en halv miljon doser metadon på USA:s metadonkliniker – de enda som får administrera läkemedlet.
En del av klinikerna, beroende på vilken delstat de finns i, får dock mer i statliga bidrag om de behandlar personer på plats än om de skickar doserna med dem hem.
– Var du bor spelar roll, säger Beth Meyerson vid University of Arizona som forskar kring metadon.