Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Islands regering avgår

Uppdaterad 18.50 | Publicerad 17.58

Islands president Halla Tómasdóttir.

Regeringen i Island avgår.

Det meddelade landets statsminister på en presskonferens.

– Det är definitivt en besvikelse, säger statsminister Bjarni Benediktsson.

Islands regering avgår, rapporterar isländsk media.

Regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Gröna vänstern har avslutats. Det meddelade statsminister Bjarni Benediktsson vid ett möte i regeringen. 

– Självklart är det en besvikelse när projekt misslyckas eller omständigheterna förändras. Det är definitivt en besvikelse, säger Bjarni Benediktsson, till Visir.

Under morgondagen väntas det hållas ett möte mellan statsminister Bjarni Benediktsson och Islands president Halla Tómasdóttir.

Nyval kommer att hållas den 30 november om Islands president accepterar Bjarnis förslag om att upplösa parlamentet.

Islands statsminister Bjarni Benediktsson.

”Oroligheter” innan beskedet

Beskedet kommer efter ”oroligheter” i regeringshuset under den senaste veckan.

Två ledamöter i styrelsen, Óli Björn Kárason och Jón Gunnarsson, har uttalat sig om att styrelsens uppdrag har nått sitt slut eftersom Gröna vänstern inte vill göra mer i invandrings- och energifrågor.

När regeringen förnyades under ledning av Bjarna Benediktsson sades det att regeringens prioriterade uppdrag var att hantera ekonomiska frågor, invandringsfrågor, energifrågor och förändringar av förtidspensionssystemet.

Isländsk media skriver att det var flera som inte var nöjda med att Svandís Svavarsdóttir, ledaren för Vänstergröna, offentligt ska ha sagt att hon ville ha val i vår utan att prata med de andra regeringspartiernas ledare.

Följ ämnen i artikeln