Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Netanyahu vill ha mer vapen från USA

TT

Publicerad 2024-06-18

USA:s utrikesminister Antony Blinken på en pressträff med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett tidigare besök av Blinken i Israel. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att USA omedelbart tar bort de restriktioner för vapenleveranser som Israel försetts med under de senaste månaderna.

I ett filmklipp publicerat på sociala medier återger Netanyahu delar av det samtal han hade med USA:s utrikesminister Antony Blinken när han besökte Israel förra veckan.

– Jag sade att det är ofattbart att regeringen under de senaste månaderna har undanhållit vapen och ammunition till Israel, säger Netanyahu.

Enligt premiärministern är Washington på väg att ta bort restriktionerna.

– Minister Blinken försäkrade mig om att regeringen arbetar dag och natt för att få bort dessa flaskhalsar. Jag hoppas verkligen att så är fallet. Det borde vara så.

Osämjan mellan de annars mycket nära allierade Israel och USA växte i samband med Israels markoffensiv i den hårt ansatta gränsstaden Rafah i södra Gazaremsan.

Israel gick i början av maj in i området trots att USA avrått med anledning av det humanitära pris som en offensiv i ett så tätbefolkat område innebär.

USA har dock hävdat att Israel inte brutit mot krigets lagar, och skickat stora vapenpaket till Israel även efter invasionen av Rafah.

Efter Netanyahus filmklipp kommenterar Blinken att det bara rör sig om en leverans med 900-kilosbomber som inte skickats till Israel, eftersom USA befarar att de massiva bomberna kommer att användas i tätbefolkade områden. Allt annat skickas som vanligt, uppger Blinken vid en pressträff.