KD-toppen bakom ny rapport – vägrar grundlagsskydda aborträtten

Publicerad 2024-06-28 10.19

Hans Eklind (KD).

ALMEDALEN. KD-toppen Hans Eklind är initiativtagare till en ny rapport som slår fast att aborträtten inte bör införas i grundlagen.

Eklind hoppas att rapporten kan leda till att den planerade grundlagsändringen skrotas.

– Det här är en importerad diskussion som vi har tagit från USA, säger han.

Tidöavtalet slår fast att nya förslag på stärkt aborträtt ska tas fram.

Den 1 december i år ska en grundlagskommitté redovisa sina förslag.

Men inom KD finns ett klart motstånd mot att aborträtten ska skrivas in i grundlagen.

På onsdagen släppte den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet en ny rapport som gör gällande att det saknas juridiska skäl att få in aborträtten i den svenska grundlagen.

Claphaminstitutet propagerar bland annat för samvetsfrihet inom vården och nollvision för aborter.

I styrelsen för organisationen sitter KD-toppen och riksdagsledamoten Hans Eklind, som är initiativtagare till den nya rapporten om abort.

Eklind har gjort klart att han inte kommer att rösta för en grundlagsskyddad aborträtt. Med mindre än ett halvår kvar till att grundlagskommittén ska lägga fram sina förslag, står han fast vid sitt beslut.

– Vi vet inte vad kommittén kommer fram till, men om man för in rätten till abort i kapitel två i grundlagen så kommer jag att säga nej, säger Hans Eklind.

”I bästa fall symbolpolitik”

I ett samtal under Almedalsveckan, anordnat av Claphaminstitutet, kallar Hans Eklind grundlagsändringen för ”politisk aktivism”.

– Det här är en importerad diskussion som vi har tagit från USA och det är i bästa fall symbolpolitik som man försöker få in i Sveriges grundlag. Svenska grundlagar brukar vi inte hantera på det viset, säger han till Aftonbladet efter panelsamtalet.

Debatten om grundlagsskyddad aborträtt i Sverige uppkom efter att USA:s högsta domstol 2022 rev upp abortdomen ”Roe mot Wade”, som säkrade aborträtten nationellt i USA.

Rapportförfattarna vill inte att aborträtten ska skrivas in i grundlagen.

Hans Eklind säger att han står bakom den svenska abortlagstiftningen som den är utformad i dag.

Han menar dock att en inskrivning av aborträtten i grundlagen inte skyddar dagens abortlagstiftning eftersom en sådan ändring inte skulle specificera i vilken vecka en kvinna ska tillåtas göra abort.

Därmed är det bättre att se till att ha bred enighet i riksdagen kring den lagstiftning som redan finns, säger Hans Eklind.

– I Sverige har vi ett hundraprocentigt skydd i det läget som vi är nu och att då överföra en amerikansk debatt till Sverige, det håller inte.

Kan bli ny strid inom Tidö

Tidigare i våras blev det bråk mellan M och KD när könslagstiftningen skulle spikas. Frågan om att grundlagsskydda aborträtten kan potentiellt bli en liknande strid mellan partierna.

Moderaterna drev frågan om att grundlagsskydda aborträtten i EU hårt i EU-valrörelsen. När frågan blir aktuell på hemmaplan i december kan de delar av KD som vägrar ställa sig bakom en sådan ändring komma att ta ny strid mot M.

Hans Eklind säger att KD-ledaren Ebba Busch sagt att hon vill invänta förslaget innan partiet ska ta ställning.

Men oavsett partiledarens ställningstagande kommer Eklind att trycka på röd knapp i riksdagens kammare.

– Jag kommer inte att rösta ja om det står ”rätt till abort” därför att det är symbolpolitik, säger han.

”Är en anomali”

I paneldiskussionen i Almedalen deltog, förutom Hans Eklind, bland andra rapportförfattaren och en representant för organisationen Människovärde, som är sprungen ur abortkritiska föreningen Ja till Livet.

Diskussionen avrundas med att deltagarna får säga vad de vill skicka med till utredarna i grundlagskommittén.

– Min dröm är att alla politiker som sitter i grundlagskommittén läser rapporten. Den visar tydligt att det saknas juridisk grund för att göra detta. Det här är en anomali som man försöker föra in, säger Hans Eklind.