Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

USA kräver utredning efter dödsskjutning

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-06 18.56

USA:s utrikesminister Antony Blinken.

En amerikansk medborgare har dödats under en protest mot illegala bosättningar på Västbanken. Nu kräver USA att Israel utreder händelsen.

Enligt flera källor sköts kvinnan i huvudet av den israeliska militären IDF under en demonstration utanför staden Beita, där såväl palestinier som ett flertal utlänningar deltog.

Kvinnan, Aysenur Ezgi Eygi, föddes i Turkiet och hade både amerikanskt och turkiskt medborgarskap.

USA:s utrikesdepartement bekräftar dödsfallet men vill inte gå in på hur eller av vem 26-åringen dödades. Talespersonen Matthew Miller säger att USA kräver en utredning om det exakta förloppet och hur det kunde ske.

På besök i Haiti säger utrikesminister Antony Blinken att han vill invänta en utredning innan ytterligare steg tas.

– Amerikaners skydd och säkerhet är vår högsta prioritet oavsett var de befinner sig, säger han.

Dödsfallet kommer en månad efter att en annan amerikansk medborgare sköts i benet av israelisk militär under en demonstration.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer Israels ”barbariska” agerande och turkiska UD kräver att Israel vidtar ”alla åtgärder för att säkerställa att de som dödat vår medborgare ställs inför rätta”.

IDF uppger att man inlett en intern utredning. I ett uttalande uppger man att militär öppnat eld mot en person som kastade sten mot soldaterna och ”utgjorde ett hot”.