Trendbrott för Socialdemokraterna

Johanna Ekström/TT

Anna Lena Wallström/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller tal på partiets valvaka i ABF-huset i Stockholm.

Socialdemokraterna hoppades på ett trendbrott och fick också ett sådant, enligt det preliminära valresultatet. För första gången går S framåt i ett EU-val.

Det utbröt stort jubel på Socialdemokraternas valvaka när det preliminära valresultatet pekar på att partiet får 25,1 procent, en ökning med 1,6 procentenheter. Applåderna ville inte ta slut efter det faktum att partiet för första gången går framåt i ett EU-val. Det blev också allsång till Queens ”We are the champions”.

– Valresultatet visar att det blåser tydliga vänstervindar i Sverige. Vi går lite mot strömmen jämfört med flera andra länder, då vår huvudmotståndare backar, säger partiledaren Magdalena Andersson.

TT: Varför tror du att SD backar?

– Jag har mött många besvikna människor under valrörelsen, som ser att Sverigedemokraterna inte levererar enligt sina vallöften, exempelvis om välfärden.

TT: Du tror inte att det har att göra med TV4:s avslöjande (om att SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton, där man svartmålat och drivit med de andra riksdagspartierna och även regeringen, reds anm)?

– Snarare då partiets reaktion, en rasande attack på en av demokratins grundstenar – nämligen granskande och fri media, säger Magdalena Andersson.

Tidigare på kvällen pekade vallokalsundersökningen på en svag tillbakagång. Då blev det knäpptyst i ABF-huset, där valvakan hålls. En tystnad som alltså efter klockan 23 förbyttes i allmän eufori. Deltagarna på valvaken skanderade ”Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen”.

– Vårt parti har gjort en väldigt bra valrörelse och det är en otroligt bra stämning i partiet. Det bådar gott inför valet 2026, säger Magdalena Andersson.

Följ ämnen i artikeln