Barn begärs häktade efter våldsdåd i Södertälje

Publicerad 2024-07-26 08.07

Flera våldsdåd inträffade inom loppet av bara några dagar i Södertälje.

Nu har flera barn begärts häktade misstänkta för brotten.

Bland dem finns en flicka och en pojke.

Två personer har begärts häktade efter skottlossningen i Hovsjö i Södertälje i tisdags. Det handlar om en 16-årig pojke och en 15-årig flicka, uppger Åklagarmyndigheten.

De är misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

En man fick föras till sjukhus med ambulans i samband med händelsen. Skjutningen var det tredje våldsdådet som drabbade Södertälje inom loppet av bara ett par dagar.

På måndagskvällen kastades en handgranat in i en butik i området Geneta och två personer skadades. I det fallet har två personer under 18 år begärts häktade. En person är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, grovt brott.

Den andra personen begärs häktad för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse, stämpling till mord och försök till grovt vapenbrott.

Ett par dagar tidigare, på lördagskvällen, besköts en villa i Södertälje med flera skott.

Samtliga händelser inträffade bara dagen efter att en säkerhetszon hade upphört att gälla i Västra Blombacka och Geneta i Södertälje.

Bara kort innan skjutningen i Hovsjö uttalade sig Max Åkervall, biträdande polisområdeschef i Stockholm syd om situationen och det eskalerade våldet i Södertälje.

– Vi har en bra uppfattning om de bakomliggande orsakerna till våldet. Vi har frihetsberövat flertalet unga gärningsmän och har goda förhoppningar att klara upp brotten, sa han.