Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tre sköts ihjäl i sina hem – 17-åring åtalas

TT

Publicerad 2024-06-03

Den 13 oktober förra året sköts två kvinnor till döds i en villa i Tullinge utanför Stockholm. En 17-åring åtalas för dubbelmordet och ett tredje mord kvällen innan. Arkivbild.

Två kvinnor och en man sköts inom loppet av ett dygn ihjäl i sina hem i södra Stockholm. Nu åtalas en 17-årig pojke för de tre morden och en 15-åring för anstiftan.

Det första dådet skedde natten till den 12 oktober förra året, då en 40-årig småbarnspappa sköts ihjäl i en villa i Västberga.

I bostaden fanns även en kvinna och parets två små barn. Kvinnan, som höll i ett av barnen, skadades allvarligt i samband med skottlossningen. Även barnet träffades av ett skott och skadades lindrigt.

Kvällen därpå sköts två kvinnor, en i 20-årsåldern och en i 60-årsåldern, till döds i en villa i Tullinge. Ytterligare fyra personer, varav tre barn, befann sig i huset.

Greps i taxi

Pojken, som då var 16 år, greps i en taxi bara minuter efter dubbelmordet. I en väska i taxin hittades även mordvapnet, en automatkarbin.

17-åringen åtalas nu för tre mord och sju mordförsök.

En 15-årig pojke åtalas för anstiftan till alla tre mord. En 22-årig man och en 16-årig flicka, 15 år vid tiden för morden, åtalas för medhjälp och försök till mord.

”Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna. 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen”, säger åklagare Helena Nordstrand i ett pressmeddelande.

Både 15-åringen och 17-åringen hade vid tiden för morden avvikit från HVB-hem.

Rävring

Dåden kopplas till det splittrade Foxtrotnätverket. Enligt åtalet hade 22-åringen en rävring hemma, en symbol som beskrivs som en symbol för nätverket och gängledaren Rawa Majid, känd som ”Kurdiska räven”.

Familjen i Västberga uppges inte ha koppling till gängkriminalitet. En teori är enligt flera medier att familjen delar efternamn med en person gärningsmännen ville åt.

På adressen i Tullinge var en man skriven som via släktskap har koppling till en gängkriminell person som varit involverad i Foxtrotkonflikten.