Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Jehad skulle anmäla olycka – blev frågad om han stöttar terror

Publicerad 08.05

Handläggaren undrade om Jehad stöder islamistisk terror.

Jehad, 44, skulle anmäla en skada hos sitt försäkringsbolag men möttes av rasism.

Handläggaren frågade om han stöttade islamisk terrorism, på grund av hans namn.

– Om mitt namn hade betytt att jag stöttar IS hade jag bytt namn direkt.

44-åriga Jehad kom till Sverige från Syrien 2015 och har sedan dess jobbat som lastbilschaufför. I dag äger han ett eget åkeri och hade varit med om en mindre olycka som han skulle anmäla till sitt försäkringsbolag, Länsförsäkringar i Jönköping.

Han ombeds att skicka in ett mejl med information om händelsen, men istället för att få hjälp mejlar handläggaren tillbaka och frågar om Jehad stödjer islamisk terror.

– Jag tänkte att min svenska kanske var dålig och att jag inte förstod vad de menade, säger Jehad.

Jehad skickade in uppgifter om en mindre olycka med hans lastbil.

Han ringde upp en kompis för att be den läsa mejlet och se om det verkligen stämde att handläggaren frågat honom om han stöttar terrorism, vännen bekräftar att Jehad läst rätt.

– Det var väldigt konstigt och det kändes inte bra, säger han.

I sin mejladress stavar Jehad sitt namn Jihad, då han fick hjälp att skapa mejladressen under sin SFI-utbildning.

Namnet Jehad, eller Jihad som det också kan stavas, betyder den som strävar eller kämpar, men namnet betyder också heligt krig i islams namn.

– Jehad är bara mitt namn, det finns ju de som heter Jesus och Mohammed, men det betyder inte att de är profeten Mohammed.

Vågar inte använda sitt namn

Jehad svarar handläggaren och förklarar att hans namn inte innebär att han stöttar islamisk terrorism och att han kommer ta det vidare.

Handläggaren skyller på att Jehad hade stavat sitt namn Jihad i mejlen och ”hoppas att de kan lämna det bakom sig”.

Jehad hörde i stället av sig till chefen på försäkringsbolaget som sa att han skulle kolla på saken och återkomma, vilket han inte gjorde. Men först när Jehad hörde av sig till nyhetssidan Alkompis som kontaktade försäkringsbolaget så fick Jehad svar från bolaget.

Jehad har aldrig tidigare bemötts på liknande sätt på grund av sitt namn, men efter händelsen med Länsförsäkringar har han i stället börjat använda sitt efternamn.

Det är första gången som Jehad upplevt ett sådant bemötande, men efter incidenten har han blivit väldigt medveten om sitt namn. När han introducerar sig för kunder använder han i stället nu sitt efternamn för att undvika att hamna i en liknande situation.

– Om mitt namn hade betytt att jag stöttar IS hade jag bytt namn direkt. Jag är rädd att många i Sverige kommer tro som handläggaren.

Enligt Länsförsäkringar Jönköpings pressansvariga speglar mejlet till Jehad inte bolagets värderingar.

Länsförsäkringar: Speglar inte våra värderingar

Länsförsäkringar Jönköping svarar att de ser med stort allvar på händelsen och att händelsen inte speglar bolagets värderingar.

– Det här är ingenting som ska få hända, säger Nina Marjavaara, pressansvarig på Länsförsäkringar Jönköping.

De kan inte gå in på det enskilda ärendet men menar att företaget har vidtagit åtgärder men att de behöver analysera vad de behöver göra ytterligare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln