Tiotusentals i panikartad flykt i Libanon
Publicerad 2024-09-24
Tiotusentals desperata människor på flykt undan Israels anfall fyllde de libanesiska vägarna på måndagen.
– Först flydde vi till min bror, och sedan igen, när de bombade tre platser nära hans hus, säger en flyende till AP.
Under måndagsmorgonen nåddes tiotusentals libaneser av israeliska varningar via sina telefoner: Situationen är farlig – sök skydd omedelbart.
De som hann lydde ordern lämnade sina hem så fort det gick.
– Ingen hade förväntat sig att en sådan här helt oväntad upptrappning skulle nå byar som sågs som säkra, som inte hade bombats i tidigare krig, säger journalisten Nazir Reda till AFP.
Han säger att han lämnade sina barn i hembyn Babliyah för att deras skola skulle hållas öppen och byn skulle vara mer säker än storstaden Beirut.
– Alla försöker ta sig hit med sina barn och ägodelar. Det är första gången sedan 2006 vi ser sådan panik, säger han och syftar på Libanonkriget det året, då Israel och Hizbollah stred i en fullskalig konflikt i runt en månad.
Bor i skolor
De flyende räknas enligt hälsominister Firass Abiad i tiotusental.
Även FN:s flyktingorgan bekräftar omfattningen på dem som lämnar sina hem och varnar för den massiva flykten i Libanon.
”Vi är djupt oroade över den allvarliga upptrappningen i attacker som vi såg igår”, sade FN-organets talesperson Matthew Saltmarsh.
Dessutom har flyktingar börjat att ta sig över gränsen till Syrien, enligt Syriens underrättelsetjänst.
– Omkring 500 personer har tagit sig förbi gränsövergången Qusayr och Dabousiya under natten, säger en representant för säkerhetstjänsten.
Många saknar vänner och släktingar att söka skydd hos och får i stället tak över huvudet i de skolor och universitet som på några timmar förvandlats till provisoriska boenden.
I kuststaden Sidon trängs hundratals i en sådan skola.
– Det här är det enda jag fick med mig, säger Ramziah Dawi till nyhetsbyrån AP och visar de få saker hon håller i sina händer.
Minröjare lämnar landet
Medan civilbefolkningen lider tvingas hjälporganisationer att dra sig tillbaka. Norsk Folkehjelp i Libanon beslutade tidigt på dagen att stänga sitt kontor i Beirut och försöka få ut medarbetarna ur Libanon.
– Det är dramatiska timmar för en befolkning som har levt länge med krig och konflikt och som nu lever med konstant krigshot och osäkerhet, säger generalsekreterare Raymond Johansen till NTB.
Organisationen har runt 100 personer på plats, varav de flesta arbetar med minröjning i södra Libanon. De nya bombningarna innebär ett enormt bakslag för röjningsarbetet, säger Johansen.
– Nu kommer det fler bomber och sprängämnen, konstaterar han.