Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Varning: Omfattande fusk med tandvårdsstödet

TT

Publicerad 2024-06-04

En stor del av tandvårdsstödet betalas ut felaktigt, skriver företrädare för Inspektionen för socialförsäkringen. Arkivbild.

Tandvårdsstöd för hundratals miljoner kronor betalades ut felaktigt år 2021 – då tandläkare lämnat uppgifter som inte stämmer.

Det skriver företrädare för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) på DN Debatt.

Myndigheten har granskat hur stödet betalades ut under 2021, och uppskattar att mellan sex och sju procent av pengarna betalades ut felaktigt under året – oftast utan att någon upptäckt det.

Nu efterfrågar ISF mer omfattande kontroller, samt sanktioner i form av direkta kostnader för de tandläkare som gör fel.

”I dag är det i stort sett riskfritt för tandläkare att rapportera in mer omfattande åtgärder än vad de faktiskt har utfört. Om de upptäcks får de ett avdrag på sin ersättning motsvarande felutbetalningen, men sällan någon annan sanktion”, skriver Eva-Lo Ighe och Lisa Carlsson, generaldirektör respektive projektledare vid ISF.

I dagsläget behöver tandläkarna enbart skicka in några få uppgifter till Försäkringskassan för att få ut stödet, därefter sker utbetalningarna i normalfallet automatiskt. Enligt ISF upptäcker Försäkringskassan mindre än en tiondel av de uppskattat felaktigt utbetalda pengarna.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger att Försäkringskassan bör ges utökade möjligheter att jobba brottsförebyggande.

– Det här är mycket oroande och jag tar det på allvar. Det finns ingen quick fix och vi måste arbeta på bred front, säger hon till TT.

– Vi har pekat på en möjlighet att Försäkringskassan ska ha en egen enhet som ska jobba brottsförebyggande, och ha en egen åklagare som kan driva den här typen av mål.