Drabbade patienten berättar: Han har massakrerat min mun

Publicerad 2024-06-23

Den svenska tandläkaren dömdes till fem och ett halvt års års fängelse i Storbritannien. I domen skrev domaren att tandläkaren var ”en skam för yrket”.

Ändå kunde han fortsätta sin praktik i Stockholm.

– Jag skulle beskriva honom som tandläkaren från helvetet, säger Anna, en av de drabbade patienterna.

När vi möter Anna kan hon inte sluta gråta när hon ska försöka sammanfatta sin upplevelse.

– Jag känner att mina tänder aldrig kan återställas. Han har massakrerat min mun, mitt tandkött. Jag har svårt att sova för jag tänker på det jag varit med om.

Under flera år var tandläkaren verksam i Stockholm. Detta trots att han suttit fängslad i Storbritannien efter att ha förstört folks tänder där.

Brotten ansågs så grova att han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

”Anna” fick sina tänder förstörda.

”Risk för hiv-smitta”

Efter en tillsyn hade dessutom den brittiska hälso- och sjukvården larmat om att tandläkarens klinik var så ohygienisk att han utsatt sina patienter för risk att bli smittade av blodsjukdomar som hiv och hepatit. Domaren skriver i domen att hon hoppas att han aldrig mer kommer arbeta som tandläkare.

Men det gör han.

Han flyttar till Sverige, byter namn och öppnar så småningom en egen klinik. Det dröjer inte länge förrän klagomålen börjar komma till Ivo, inspektionen för vård och omsorg. En av de som anmälde tandläkaren är Anna.

– När jag låg där gjorde det så ont. Tårar och blod sprutade och min kropp började skaka. Det gjorde så ont och det blödde. Det kändes som att han var nästan under ögat och skrapade och borrade. Det var så känslokallt.

”Anna” tycker att tandläkaren var känslokall under ingreppen.

Efter besöket känner Anna att något inte stämmer med tandläkaren. Hon börjar googla honom.

– Jag blev alldeles kall. Jag blev helt chockad när jag insåg att han har suttit i fängelse i Storbritannien för att ha förstört folks tänder.

Ivo inkopplade

Efter att anmälningarna kommit in till Ivo så tar det ungefär tre år innan tandläkaren får sin legitimation indragen.

Marie Åberg, avdelningschef på Ivo nord, menar att handläggningstiderna hos både Ivo och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd generellt är för långa.

– I det här fallet så behövde vi också begära in den aktuella domen från Storbritannien och också översätta den. Det är den tiden som har gjort att handläggningstiden hos Ivo ser ut som den gör.

Ivo menar också att Storbritannien, som fortfarande var en del av EU när mannen var aktiv som tandläkare där, inte följde unionens rutiner för att rapportera om missförhållanden.

Under flera år var tandläkaren verksam i Stockholm.

Vad tänker du om att en tandläkare, som har dömts utomlands, kan komma tillbaka till Sverige och få fortsätta arbeta som tandläkare här?

– Det är ju inte bra. Och därför är det väldigt viktigt för oss att vi får ta del av domar och signaler.

Förstörda tänder

Annas berättelse är bara en av många som Aftonbladet tagit del av, där tandläkaren förstört folks tänder.

– Det är helt sjukt att en man som suttit fängslad i Storbritannien får fortsätta här. Han har ju förstört mina tänder och jag är bara en av alla drabbade, säger Anna.

Aftonbladet har sökt tandläkaren under en längre tid men inte fått något svar.
Anna heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln