Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

USA: Nordkorea har skickat 10 000 soldater

Uppdaterad 16.40 | Publicerad 12.36

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un flankerad av nordkoreanska soldater tidigare i oktober. Bild publicerad av regimen i Pyongyang.

Nordkorea har skickat omkring 10 000 soldater till Ryssland för att strida i Ukraina de kommande veckorna, uppger USA:s försvarsdepartement.

– Vi oroas alltmer av att Ryssland har för avsikt att använda dessa soldater i strid eller för att stödja stridsoperationer mot ukrainska styrkor i den ryska Kurskregionen, säger försvarsdepartementets talesperson Sabrina Singh.

Nato bekräftar att nordkoreanska styrkor har skickats till Ryssland för att strida mot Ukraina. De uppges redan vara på plats i den ryska gränsregionen Kursk, där Ukraina inledde en offensiv i augusti.

På en pressträff i Bryssel kallar Natos chef Mark Rutte det fördjupade samarbetet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un för ett hot mot euro-atlantisk och indo-pacifisk säkerhet.

– Utplaceringen av nordkoreanska soldater i Kursk är också ett tecken på Putins växande desperation, uppger Rutte.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan nordkoreanska styrkor ha skickats in på ukrainsk mark redan under helgen. Presidenten uppmanar till utökade internationella påtryckningar mot Ryssland och Nordkorea.