Så äter du klimatsmartare i påsk
Publicerad 2019-04-18
En av de stora mathelgerna är här.
Världsnaturfonden (WWF) uppmanar svenskarna att äta mer klimatsmart i påsk.
Under påsken äts det kopiösa mängder mat under några dagar. WWF ger rådet att välja matvaror med rätt ursprung.
– Påsken förknippar vi mycket med ägg. När man handlar ägg tycker jag att man ska välja Kravcertifierade eller ekologiska ägg. Hönsen har haft en bättre miljö och en mer variationsrik mat. Till äggen brukar man ha sill och det är en väldigt bra fisk att välja att äta. Man kan med fördel välja MSC-certifierad sill, säger Inger Näslund, fiskeexpert vid WWF.
Många äter också lax under påsken och Inger Näslund ger rådet att även där välja MSC-märkt när det gäller vild lax. Den som köper odlad lax bör se till att den är miljömärkt. Däremot WWF vill att vi helt nobbar ålen.
– Ål säger vi nej till. Den är akut hotad.
Lamm är populärt under påsk. Också i det fallet rekommenderas att välja lamm som är certifierat eller ekologiskt.
– Ska man äta mer klimatsmart så ska man också äta mer grönsaker och rotfrukter. Ha gärna en stor salladsbuffé till påsken, säger Inger Näslund.
Det äts också en hel del choklad under påskhelgen. WWF:s tips är att köpa ekologisk och rättvisemärkt choklad. Ett annat råd är att se till så att produkterna bara innehåller certifierad palmolja.