Forskarbråk om spanska antikroppsstudien
Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-14
Fem procent av befolkningen hade antikroppar mot corona i en spansk undersökning.
– Inte bra för Sverige, varnade epidemiologen Tove Fall.
Nu får hon mothugg av två andra professorer.
Mellan 27 april och 11 maj testades 90 000 spanjorer. De preliminära resultaten visar att uppskattningsvis fem procent av befolkningen har antikroppar.
– Att ett av de värst drabbade länderna har så låg andel smittade är inte bra för Sverige, sa epidemiologiprofessor Tove Fall vid Uppsala universitet i onsdagens Aktuellt i SVT.
För Aftonbladet utvecklade hon sitt resonemang:
– Det är förvånande att andelen som varit utsatta för covid-19 inte är högre. Om det här stämmer är det ett tecken på att dödligheten är högre än vad man hade hoppats på och att om man hoppas på en immunitet i befolkningen ligger det långt bort. Om de här siffrorna nu håller, vill säga.
Får mothugg av andra professorer
I torsdagskvällens Aktuellt tonade två andra forskare ner Tove Falls slutsatser.
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet och Sophia Hober, professor i molekylärbiologi vid KTH, hade flera invändningar:
Siffran fem procent är ett nationellt snitt. I storstäderna är den högre.
Siffran visar hur det såg ut för några veckor sedan, inte hur det ser ut nu.
Snabbtestet som används kan missa så mycket som 20 procent av alla fall med antikroppar.
– Jag är inte ett dugg förvånad. Jag upplever inte att det här är någon varningssignal alls, sa Matti Sällberg.
– Det viktiga är att titta i storstäderna där spridningen är som mest intensiv. Där ligger man enligt testet på 11,5 procent och så får vi lägga på minst 20 procent och kanske lite mer. Så de är nog uppe över 15 procent i storstäderna och då börjar man kanske se en immunitet har en liten effekt om inte reproduktionstalet är för högt.
”Smittan i Spanien är lokal”
Sophia Hober påpekade att Spanien haft lockdown ”väldigt länge” vilket antas påverka siffran.
– Smittan i Spanien är såklart väldigt lokal. De här testerna visar vad som har hänt för två-tre veckor sedan. Skillnaden då och nu är antagligen ganska stor.
Sophia Hobers forskargrupp på KTH utför just nu antikroppstester på svenska sjukhus. Som Aftonbladet kunde avslöja för några veckor sedan sticker deras testmetod ut med 100 procents träffsäkerhet.
– I vårt test har vi faktiskt hittat antikroppar hos alla som varit konstaterat sjuka, även hos dem som säger sig inte ha haft symtom, sa Sophia Hober i Aktuellt.
Än så länge har KTH gjort 12 000 tester. Om en månad hoppas hon kunna ge besked om hur det ser ut nationellt. Mellan 10 och 20 procent har haft antikroppar mot viruset i de tester som utförts hittills.
– Då är huvuddelen av dem på sjukhus. Å andra sidan vet vi inte om sjukhus har en överrepresentation eller inte.
”Stämmer överens med Stockholm”
Anders Björkman, professor i infektionsmedicin på KI, påpekar att mediandatumet i de spanska testerna var 4 maj och att de positiva fallen blev smittade för ungefär en månad sedan.
Han oroas inte av att andelen med antikroppar bara var fem procent.
– Det var ett ganska förväntat resultat som i dag förmodligen har dubblerats, säger han till SVT.
I Madrid hade drygt 11 procent antikroppar i studien. En fördubbling skulle därmed betyda minst 22 procent i dag.
– Det är en summa som stämmer ganska väl överens med Stockholm där vi tror att drygt 20 procent varit infekterade. Det kanske till och med börjar närma sig 30, säger Anders Björkman till SVT.
PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet
De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.