Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Spansk studie oroar: ”Dödligheten större än vad man hoppats på”

Publicerad 2020-05-14

Endast fem procent av den spanska befolkningen har smittats med coronaviruset, visar beräkningar av landets myndigheter.

Detta trots att Spanien är ett av de värst coronadrabbade länderna i världen.

– Om de här stämmer är det ett tecken på att dödligheten i covid-19 är högre än vad man hade hoppats på, säger Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet.

Tre nyheter om coronaviruset – 14 majTre nyheter om coronaviruset – 14 maj

Det är en ny spansk studie av virusantikroppar, genomförd av Carlos III-institutet och den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån, som visar att endast cirka fem procent av Spaniens befolkning har varit utsatta för covid-19.

Äldre ute på promenad i Madrid på onsdagen.

90 000 människor från 36 000 hushåll testades för antikroppar, och enligt preliminära resultat har cirka fem procent av den totala spanska befolkningen varit smittade, något som SVT rapporterade om i går.

– Att ett av de värst drabbade länderna har så låg andel smittade är inte bra för Sverige, sa epidemiologen Tove Fall i Aktuellt.

För Aftonbladet utvecklar hon sitt resonemang:

– Om de inte hade isolerat sig och genomfört alla sina åtgärder hade det sett ännu värre ut. Men faktum kvarstår, Spanien är ett av de värst drabbade länderna när det kommer till dödsfall och antalet patienter på sjukhus. Så visst är det besvärande att andelen med antikroppar är så pass låg.

Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Långt kvar till flockimmunitet?

Enligt Tove Fall kan studien vara väldigt viktig eftersom att det hittills har saknats vetenskapliga underlag för hur strategier ska läggas upp för att bekämpa smittspridningen. Om resultatet från undersökningen stämmer kan länder tvingas ändra sina strategier. Enligt Fall talar studien emot att Sverige skulle vara nära en hög flockimmunitet, eftersom vi haft färre döda.

Hon tror att flera länder kan behöva ändra taktik och “försöka trycka ned smittan så mycket som möjligt tills vi hittar andra vägar”.

– Det är förvånande att andelen som varit utsatta för covid-19 inte är högre. Om det här stämmer är det ett tecken på att dödligheten är högre än vad man hade hoppats på, och att om man hoppas på en immunitet i befolkningen ligger det långt bort. Om de här siffrorna nu håller vill säga, säger Tove Fall.

– Trots höga dödstal är det fortfarande långt kvar innan en stor del av befolkningen gått igenom den här infektionen.

Osäkerheter kring studien

Under torsdagsförmiddagen dök det dock upp frågor om vilka slutsatser som egentligen kan dras utifrån den spanska studien. Bland annat är det osäkert om fem procent med påvisade antikroppar är liktydigt med att fem procent av den totala befolkningen har varit coronasmittade.

– Den stora frågan är om testerna som använts i den här studien fångar alla som haft infektionen. Det råder en osäkerhet kring det, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset till SVT.

Professorn säger även att det finns en osäkerhet kring hur pass tillförlitliga dagens antikroppstester är.

 

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Coronaviruset och mutationerCoronaviruset och mutationer