Krismöte på Svenska Dagbladet efter ledarskribent-tweet
”Upprördheten här är stor”
Publicerad 2022-09-14
Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad uppmanade i en tweet politiker att vara mer respektlösa mot journalister.
Nu skakas tidningen av ett internt bråk – i eftermiddag hålls krismöten på redaktionen.
– Upprördheten här är stor, säger Thomas Berglund, ordförande på journalistfacket på SvD.
Peter Wennblad är ledarskribent och biträdande chef på Svenska Dagbladets ledarsida. Hans svar på SD-toppen Linus Bylunds uttalande om ”journalistrugby, att man knuffar journalister”, har inte imponerat på den egna redaktionen.
”Fler politiker borde vara lite mer respektlösa mot journalister. ”Journalistrugby” är inte ett hot mot demokratin, det är ett nålstick mot en yrkesgrupp med uppblåst självbild”, twittrade Peter Wennblad på tisdagskvällen.
På Svenska Dagbladet ska upprördheten vara stor.
– Många har upplevt tweeten han skickat ut som helt oacceptabel. Vad jag förstår så diskuteras det flitigt i redaktionsledningen, säger Thomas Berglund, ordförande för journalistklubben på SvD.
Han fortsätter:
– Jag tycker naturligtvis det måste ges en förklaring.
”En arbetsmiljöfråga”
En medarbetare på tidningen uppger att tweeten vållat stor ilska på golvet.
– Det är väldigt många som är upprörda på nyhetsredaktionen och förväntar sig att ledningen kommer att ta tag i detta, säger medarbetaren som vill vara anonym.
Journalistklubben på SvD kommer under onsdagseftermiddagen att ha ett styrelsemöte där ärendet ska diskuteras. Under eftermiddagen kommer man även hålla ett stormöte där tweeten ska diskuteras.
I ett yttrande riktat mot ledningen ställer sig journalistklubben frågan om man kan räkna med redaktionsledningens stöd ”när sådant här inträffar”.
”Styrelsen har igår kväll och idag fått många synpunkter från bekymrade medlemmar med anledning av tweeten från tidningens vice politiske chefredaktör. Det gör att vi nuläget ser detta som en arbetsmiljöfråga”, skriver fackstyrelsen i en frågeställning till ledningen.
Enligt Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg har man en noggrann uppdelning mellan nyhets- och opinionsjournalistik på tidningen, och ledarredaktionen har en egen chefredaktör i Tove Lifvendahl.
”Det vore för mig helt främmande att gå in och sätta munkavle på en enskild ledarskribent och vad personen i fråga uttrycker på Twitter, så länge det håller sig inom ramen för det som är lagligt. Det i sig skulle vara ett direkt hot mot det fria ordet, oavsett vilka känslor eller reaktioner den opinionsbildande tweeten än väcker”, skriver Anna Careborg i en kommentar.
”Nationens fiender”
När Linus Bylund under tisdagen yttrade sig om ”journalistrugby” var det inte första gången han satte fokus på yrkesgruppen.
Han har kallat journalister för ”nationens fiender” och har velat se straff mot journalister han uppfattat som partiska.
– Man måste också se att uttalanden om journalistrugby sker i ett större sammanhang. När också företrädare för samma parti uttrycker sig positivt om medie- och demokratiutvecklingen i Ungern tycker jag det är rimligt att man reagerar starkt, säger Ulrika Hyllert vid Journalistförbundet.
– Det är reella problem att journalister väljer att lämna yrket på grund av hot mot sig själva eller sin familj. Med bakgrund av det är det viktigt att komma ihåg att en väldigt grov jargong och ansvarslösa uttalanden bidrar till att legitimera dem som skriver hat och hot, säger Ulrika Hyllert, ordförande på Journalistförbundet.
Vågar inte polisanmäla
En undersökning från Göteborgs universitet 2019 visade att knappt 30 procent av de svenska journalisterna utsatts för hot och runt 70 procent för nedsättande kommentarer under det senaste året.
En annan undersökning från Lunds universitet 2021 visade att 4 av 10 journalister undviker att rapportera om vissa ämnen av rädsla för hot och hat mot sig själva eller sin familj. Bara 12 procent valde att polisanmäla trots att man upplevt att man blivit utsatt för något brottsligt.
Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Peter Wennblad och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör.