Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Fisken du bör se upp med i midsommar

Publicerad 2022-06-16

På midsommarbordet finns inte sällan fisk. Men se upp med var den är fiskad. Arkivbild.

Snart är midsommar här och då serveras det inte sällan fisk, oftast klassikern sill.

Men se upp var fisken kommer ifrån, varnar Livsmedelsverket.

Inte minst i fet Östersjöfisk finns det miljögifter som kan skada känsliga grupper och främst barn.

De som verkligen bör se upp med vilken fisk de äter är gravida, ammande, de som planerar att bli gravida och de som har barn hemma.

– Fisk innehåller väldigt många viktiga näringsämnen så ät gärna fisk, men det är bra att kontrollera var den är fiskad. Dioxin och PCB finns i högre halter i vissa områden, framför allt Östersjöområdet med dess älvar samt Vänern och Vättern, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Dioxin och PCB lagras i fett och förekommer därför främst i feta fiskar som exempelvis lax, öring och sill.

Lagras flera år

Gifterna lagras många år i kroppen och kan överföras till barnet, säger hon. På sin hemsida skriver Livsmedelsverket att den fisk du äter när du är 20 år spelar roll, även om du blir gravid vid 30.

Miljögifterna har många effekter och vissa märks först när barnen har vuxit upp.

– Till exempel har man sett att barn som utsatts för höga halter dioxin eller PCB under fosterstadiet eller under amning har en försämrad spermiekvalitet i vuxen ålder, säger Sabina Litens Karlsson och fortsätter:

– Det finns också studier som visar effekter på sköldkörtelhormonerna, på tandemaljen. Det misstänks också påverka hjärnans utveckling och immunförsvaret.

Därför är ett gott råd att variera vilka sorters fisk man äter och vilket ursprung den har, samt att välja miljömärkt fisk för att fisket ska vara hållbart.

Inlagd sill ofta säker

På midsommar brukar burkarna med inlagd sill dukas fram. Den är oftast fiskad från västkusten eller norra Ishavet, där halterna av miljögifterna är lägre.

– Den är väldigt sällan från Östersjön. Det ska stå på burken, eller så kan man fråga i affären, säger Litens Karlsson.

Det finns annat som känsliga grupper bör vara försiktiga med att äta: egenfångad fisk från lokala sjöar, och inte då bara fet fisk.

– I en förorenad lokal sjö kan det finnas dioxiner, PCB, kvicksilver och PFAS i fisken. Om man fiskar mycket och alltid äter den typen av fisk kan man få i sig väldigt höga halter.

Hon återkommer till sitt grundtips: variera vilken fisk du äter och var den fiskats.

Är man osäker på vad som gäller för fisk från sin lokala sjö kan man kontakta kommunen och höra om de har gjort mätningar eller har särskilda kostråd för fisken i den sjön. Man kan också kontakta Livsmedelsverket för råd.

Följ ämnen i artikeln