Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Här kraschade katastrofplanet

Uppdaterad 2014-07-22 | Publicerad 2014-07-21

Donetsk

Här kraschade Malaysia Airlines-planet.

De första satellitbilderna visar förödelsen efter kraschen - och hur nära planet störtade rakt in i bostadshus.

Bilderna är tagna i söndags och visar nedslagsplatsen för MH17. Vrakdelar har spridits ut över ett stort område på det brunfärgade fältet.

Ett stenkast från platsen ligger längor med bostadshus. Hade planet landat bara några hundra meter bort hade katastrofen därmed kunnat bli ännu mer förödande.

– Vi har verkligen haft änglavakt. Vi var sekunder bort från att träffas, sa en boende i en närliggande by till Aftonbladet här om dagen.

I eftermiddag hittade räddningsarbetare ytterligare 27 kroppar vid vrakplatsen. Under måndagen kom rapporter om att ännu fler grävts fram.

Kropparna på väg till Nederländerna

Kropparna har varit i separatisternas kontroll och förfarats i en kylvagn på ett godståg. I eftermiddags meddelade Malaysias premiärminister Najib Razak att han via telefon gjort en överenskommelse med Aleksandr Borodaj, premiärminister i den självutropade Folkrepubliken Donetsk. Enligt överenskommelsen ska kropparna fraktas till staden Charkiv där de ska lämnas över till Nederländerna.

I eftermiddags började tågvagnarna med kvarlevorna rulla mot staden.

Svarta lådorna ska överlämnas

Malaysias premiärminister, Najib Tun Razak, har även meddelat att planets svarta lådor, som har varit i separatisternas kontroll, ska lämnas över till malaysiska myndigheter. Separatisterna, representanter från organisationen OSSE och representanter från Malaysia har under kvällen suttit i ett möte på hotell Park Inn i Donetsk. En presskonferens var utlyst till klockan 21 svensk tid, men den har skjutits upp till senare - samt flyttats till separatisternas huvudkontor i Donetsk.

FN:s säkerhetsråd har under måndagen suttit i möte - där man kommit fram till att anta en resolution om där man kräver internationella utredare får tillgång till nedslagsplatsen.

Alla 15 medlemsländer var överens om att anta resolutionen.