Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Gruvarbetare kallas in i sökandet

Uppdaterad 2014-07-21 | Publicerad 2014-07-20

DONETSK. 196 kroppar har äntligen flyttats från fälten – till ett kyltåg.

Men fortfarande pågår sökandet efter de andra 102 som dog i flygkraschen.

– Vi har fått löften om att tåget inte ska åka förrän alla kvarlevor är hittade, säger Alexander Hug från OSSE.

De svarta likpåsarna glittrar i eftermiddagssolen där de ligger på rad vid flygplansvraket. En man i blå räddningsuniform och ansiktsmask går med bestämda steg förbi och räknar.

– 27.

Svarar han kort på frågan om antalet och går sedan vidare.

I lördags kryllade platsen av beväpnade rebellsoldater, journalister och andra som rörde sig bland utsprida kroppar och offrens tillhörigheter. Ett dygn senare är det bara några enstaka medlemmar av ukrainsk räddningstjänst sliter i hettan på den platsen.

Lastades på kylvagnar

Soldaterna, likaså alla kroppar som hittats fram till sent på lördagen är borta. Rebellerna körde dem fem mil bort, till tågstationen i staden Torez, där de mitt under natten lastades ombord på tre silverfärgade kylvagnar.

– Sent på natten kom stora fordon, beväpnade män beordrade alla som fanns där att lämna och sedan lastades kropparna ombord, berättar en lokalbo för Aftonbladet.

I den lilla stationsbutiken går det att köpa ost, kallskuret och snacks. Kundunderlaget förbättras avsevärt av alla journalisteam som fyller stationsområdet, filmar tåget och försöker få lokalföraren Roman att säga någonting. Ibland vill han prata, ibland smäller han dörren till sin hytt och vänder demonstrativt ryggen till när ännu en reporter knackar på glasrutan.

– Jag vet inte vart tåget ska åka eller när det ska ske, säger han till Aftonbladet.

Mer tillmötesgående

Det ska finnas kvarlevor av 196 människor ombord. Den siffran har OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, fått från rebellerna. Men utan specialutrustning, på grund av den starka lukten, kunde de själva inte räkna.

Alexander Hug, näst högste chefen för OSSE-missionen i Ukraina, säger att rebellerna har lovat att tåget inte åker någonstans förrän alla är hittade. Men OSSE har ingen egentlig makt. De ska rapportera och observera till sina 57 medlemsländer. Därför kan de bara förlita sig på att rebellerna håller sitt löfte. Till skillnad från tidigare har separatistsidan visat sig vara mer tillmötesgående under söndagen.

– Vi fick titta in i vagnarna och vi har fått bättre tillträde till nedslagsplatserna idag, sa  Alexander Hug, som är näst högste chefen för OSSE-missionen i Ukraina.

Gruvarbetare kallas in

Troligtvis kommer även de 27 kropparna som Aftonbladets team såg på söndagseftermiddagen att köras till Torez. Men hur lång tid det tar att hitta alla som var ombord på MH17 är det ingen som vet. Under söndagen fick även gruvarbetare från lokala gruvor hjälpa till. Aftonbladet följde basen Viktor och 56 av hans kollegor när de gick skallgång över ett vetefält. Böcker, en barnklocka, flygplansdelar, de lät allting ligga kvar. 

– Våra order är att endast söka efter kroppar, säger Viktor som inte ens vill berätta vem som gav ordern.