Cp-skadade Josefin nekas lägenhet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

Bostadsrättsföreningen säger nej till familjen

Familjen Blixt uppfyller de krav som Riksbyggen ställer på köpare för bostadsrätt. Men bostadsföreningen hindrar cp-skadade Josefin att flytta in i den lägenhet familjen vill köpa.

Paret Therese och Torbjörn Blixt bor i området Greby i Kimstad med sina sex barn. Ett av barnen är 16-åriga Josefin. Josefin har en cp-skada vilket gör att hon behöver tillsyn större delen av dygnet av assistenter. Det var en lättnad för familjen när de fick reda på att en lägenhet i område var till salu. Där skulle Josefin kunna bo ibland med sina assistenter vilket skulle avlasta familjen.

Fick grönt ljus

Therese och Torbjörn Blixt anmälde sitt intresse till Riksbyggen och fick grönt ljus.

– Kriterierna var att man skulle ha en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och vara 18 år. Det uppfyller ju jag. När Riksbyggen godkände oss trodde vi att kontraktet var klart.

Men paret hörde aldrig något från den lokala bostadsrättsföreningen som bestämmer vilka som får köpa.

– I stället blev vi kontaktade av säljaren av lägenheten som sa att föreningens ordförande sagt att vi fått ett nej. Jag förstod inte vad som hände. Vi hade ju fått godkänt av Riksbyggen, varför fick vi inte få köpa då?

Ingen svarade

Therese Blixt försökte upprepade gånger kontakta föreningen men ingen svarade varken på hennes samtal eller brev.

När hon inte fick något svar tog säljaren själv kontakt med ordföranden i bostadsrättsföreningen. Säljaren fick svaret att Therese Blixt inte godkänts som köpare eftersom att hon själv inte ska bo i lägenheten.

Nej till andrahandsuthyrningar

Sven Gunnar Hultgren är ordförande i den aktuella bostadsrättsföreningen.

– Vi har inga synpunkter på familjens ekonomi. Däremot har vi våra stadgar gällande andrahandsuthyrning och de gör att vi kan säga nej.

Men ni måste inte säga nej?

– Måste och måste, men vi säger kategoriskt nej till andra handsuthyrningar. Vi följer våra stadgar och de är gjorda för föreningens bästa.

Man kan inte göra ett undantag i ett sådant här fall?

– Tillåter vi en tillåter vi snart alla som kommer vilja köpa för att hyra ut i andra hand. Då kommer vi snart ut i en zon där vi inte kan bemästra det. Vi väljer att följa likhetsprincipen.

Känner sig kränkt

Therese Blixt säger att hon känner sig kränkt över att familjen inte fått något svar från styrelsen med en förklaring varför de nekas köpa lägenheten. Att hon hindras köpa beroende på att hon själv inte kommer bo i lägenheten tror hon inte på.

– Jag tror det beror på att vår dotter har ett handikapp och därför stängs vi ute. Jag kan inte se något annat skäl. Jag är ingen missbrukare eller bråkstake.

ANNONS