Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Religiösa inslag förbjuds i skolan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-15

Jan Björklund: En del uttalanden har gett en väldigt oroande bild

Förbjuder religiösa inslag Skolminister Jan Björklund har blivit oroad av de religiösa friskolorna.

Problemen i religiösa friskolor har de senaste åren uppmärksammats av politikerna.

Nu vill regeringen stoppa religiösa inslag i skolundervisningen.

– Eleverna måste skyddas från varje form av fundamentalism, säger skolminister Jan Björklund (fp) till DN.

Alliansens partiledare har kommit överens om att stoppa de religiösa inslagen i undervisningen. Det innebär att man exempelvis i biologiundervisningen inte kommer få använda Bibelns skapelseberättelse som en teori vid sidan om evolutionsläran, rapporterar DN i dag.

– Nu blir det glasklart: det kommer inte att vara tillåtet. En del uttalanden från fristående skolor har gett en väldigt oroande bild, säger Jan Björklund.

Däremot kommer religiösa skolor fortfarande få be morgonbön men så fort undervisningen börjar så är det läroplanen som gäller. Det innebär dock inte ett slut för den traditionella religionsundervisningen i skolan, utan den kommer fortsätta som tidigare.

Utöver denna förändring vidtar alliansen ytterligare åtgärder. Man kommer fördubbla antalet kontroller av såväl kommunala och fristående skolor, vilket kostar 150 miljoner kronor.

Om en skola missköter sig så blir det böter. Beloppet är dock ännu inte fastställt. Om missförhållandena är riktigt stora, ska skolan kunna stängas på ett par veckor tills dess att man gjort en utredning.

– Vi borde ha gjort något åt lagen tidigare, men alliansen kom inte överens inför valet. Det är tyvärr sanningen, säger Jan Björklund.

Hotar lämna skolan

De religiösa friskolorna har fått stor uppmärksamhet i medierna.

I dag skriver VLT om Skälbyskolan i Västerås. Där kräver föräldrarna att ägaren Citykyrkan släpper kontrollen över skolan. Om deras krav inte går igenom, hotar föräldrarna med att ta sina barn ur skolan.

119 föräldrar och anställda på den kristna friskolan har skrivit ett brev där kraven presenteras för skolans styrelse.

"I dagsläget har skolan ett stabilt elevunderlag, vi tror inte att detta består om Citykyrkan fortsätter driva skolan", skriver föräldrarna enligt VLT.

– Styrelsen fick brevet i onsdags. Vi kommer att ta föräldrarnas vilja i beaktan när vi bestämmer oss för vad vi ska göra, säger Citykyrkans styrelseledamot Samuel Stengård till VLT

Stopp för bidrag

Men störst uppmärksamhet i medierna har Plymouthbrödernas skola i Småland fått. Skolverket ville inte ge tillstånd för verksamheten, men länsrätten tyckte annorlunda.

Al Salam-skolan i Örebro är en annan omskriven skola. De har fått ekonomiska bidrag från en "fundamentalistisk islamisk organisation", skriver DN.

Men nu vill regeringen stoppa de dolda ekonomiska bidragen. I framtiden ska alla pengar redovisas, enligt alliansen. Jan Björklund säger att det kommer underlätta för Skolverket vid kontroll av verksamheten.

Men enligt Skolverket är inte de religiösa friskolorna sämre än andra. Vid Skolverkets inspektion visade det sig att hälften, 20 av de 44 konfessionella skolorna inte hade någon brist alls, rapporterar Ekot.

I de fall det fanns brister handlade det oftast om skolans styrning och ledning, kvalitetsarbetet på skolan och om enskilda elever som var i behov av stöd

– Skolor som har en konfessionell inriktning ser genomsnittligt ut som andra fristående skolor, de har samma typ av brister, och omfattningen av brister är ungefär densamma som för andra fristående skolor, säger Claes-Göran Aggebo som arbetar vid utbildningsinspektionen på Skolverket till Ekot.