”Alexander Litvinenko var brittisk spion”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-31

Ex-agentens misstänkte mördare pekar ut brittisk underrättelsetjänst

Brittiska åklagare har åtalat honom för giftmordet på den ryske ex-agenten Alexander Litvinenko.

Nu hävdar den anklagade Andrej Lugovoj att brittisk underrättelsetjänst försökte värva honom som spion mot hemlandet.

– De bad mig att samla ihop all slags komprometterande information om president Putin och hans familj, sa Lugovoj vid en presskonferens i dag.

Vid mötet med medierna i Moskva pekade Lugovoj också ut den i november avlidne Aleksander Litvinenko som spion för Storbritannien. Samma roll ska även den landsflyktige ryske miljardären Boris Berezovskij ha haft.

Nyligen åtalades affärsmannen och den förre agenten Andrej Lugovoj för mordet på Alexander Litvinenko, som dog på ett sjukhus i London den 23 november förra året. Han avled efter att ha fått i sig det radioaktiva ämnet polonium 210.

Tillräckliga bevis

Enligt den brittiska riksåklagaren finns det tillräckliga bevis för att åtala Lugovoj för mordet. Han har begärts utlämnad från Ryssland för att ställas inför rätta, något som inte är möjligt enligt rysk lag.

Men i dag slog alltså Lugovoj tillbaka. Vid presskonferensen förnekade han än en gång all inblandning i giftmordet på den ryske regimkritikern Alexander Litvinenko.

– För att begå ett sådant brott måste du ha ett motiv. Sasja var inte min fiende. Jag var likgiltig till de böcker han skrev. Jag hade ägnat mig åt affärer under en lång tid och var inte särskilt intresserad, sa Lugovoj, enligt Sky News.

Samtidigt pekade han ut den brittiska underrättelsetjänsten MI6 för att ha försökt rekrytera honom som spion.

Information om Putin

– Jag blev öppet rekryterad av brittiska säkerhetsagenter. De bad mig att samla ihop all slags komprometterande information om president Putin och hans familj.

– Jag är ingen stor beundrare av president Putin, för det har jag mina skäl, men jag har lärt mig att älska mitt land och inte förråda det.

Enligt Lugovoj blev Aleksander Litvinenko rasande när han vägrade att samarbeta. Lugovoj menar att mordet på Litvinenko inte har med Ryssland att göra. Det ska snarare ha handlat om ex-agentens kopplingar till MI6. Om man ska tro Lugovoj var den brittiska underrättelsetjänsten missnöjd med Litvinenko bland annat på grund av hans ovana att prata bredvid mun.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln