Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

AJ Finn: ”Sjukdomen har ökat min empati”

Ingalill Mosander möter succédebutanten bakom ”Kvinnan i fönstret”

Publicerad 2018-06-01

Daniel Mallorys inkörsport till kriminalromaner var, som för så många andra, den brittiska deckardrottningen Agatha Christie.

”Kvinnan i fönstret” är AJ Finns första roman – och världens just nu mest säljande engelskspråkiga bok.

– Det är som en saga, säger författaren.

Debuter som älskas av både kritiker och vanliga läsare är sällsynta. Men AJ Finn, eller Daniel Mallory som han egentligen heter, har lyckats över förväntan. Bara sen januari har boken sålts i en och en halv miljon exemplar, den har legat etta på New York Times bästsäljarlista och sålts till 43 länder. Och naturligtvis har ett filmbolag köpt rättigheterna och inspelningen börjar nästa sommar i New York. Producent blir Oscars­vinnaren Scott Rudin och manus ska skrivas av Tracy Letts, vinnare av Pulitzer­priset.

– Att jag skrev under pseudonym beror på att jag själv arbetade som förläggare i bokbranschen och många visste vem jag var. Jag ville att mitt manus skulle bedömas på opartiska grunder.

Daniel Mallory växte upp i en familj där somrarna tillbringades i ett gammalt hus på Long Island utanför New York, där bok­hyllorna var fyllda av deckare, thrillers och spökhistorier. 

– Jag var tolv första gången jag läste Agatha Christie. Sen var jag fast, läste alla kriminalromaner som kom i min väg och blev särskilt fascinerad av Patricia Highsmith. Många år senare när jag studerade i Oxford skrev jag min doktors­avhandling om hennes författarskap.

Hitchcock inspiration

Daniel Mallory älskar även att se klassiska noir-­filmer och verk av Alfred Hitchcock.

– En kväll när jag tittade på ”Fönstret mot gården” med Jimmy Stewart såg jag att min granne i huset mitt emot tände lyset i sitt kök och hällde upp ett glas vatten. Hon verkade så sorgsen och övergiven. 

– Samtidigt som jag såg min granne hörde jag Jimmy Stewarts röst från min tv. Då slog det mig att här kanske jag hittat min historia. På 48 timmar hade jag skapat hela händelseförloppet, från början till slut. Sen tog det mig ett och ett halvt år att skriva klart boken.

Hitchcocks ”Fönstret mot gården” handlar om en man som sitter i rullstol med ett brutet ben och iakttar sina grannar. En kväll misstänker han att en av dem mördat sin fru.

”Kvinnan i fönstret” handlar om Anna Fox, en 38-årig barnpsykolog som bor ensam i ett townhouse i New York. Hon ägnar dagarna åt att chatta på nätet, dricka vin och spionera på grannarna. Men en dag tycker hon sig se att en kvinna blir slagen i huset mitt emot. Eller såg hon fel? Annas värld faller samman. Men vart ska hon vända sig för att få hjälp? Hon lider av depression och agorafobi, vilket gör att hon inte våga lämna sitt hus. Steg för steg avslöjas den ena isande hemligheten efter den andra.

Feldiagnostiserad

Depression är något Daniel Mallory har egen erfarenhet av.

– När jag var 21 år fick jag diagnosen djupt depression och har under 15 år utsatts för alla olika behandlingar som finns, utan resultat. 2015 träffade jag en briljant rysk psykiater som efter en halvtimme sa att jag var feldiagnostiserad.  Jag var bipolär typ två, vilket innebar att de maniska skoven inte var särskilt intensiva men de depressiva desto djupare och längre.

Han fick en ny medicin och under flera veckor låg han bara på soffan och orkade inte gå ut. Men så småningom mådde han så pass bra att han kunde börja skriva på sin första thriller.

– Min sjukdom har gjort att jag fått större förståelse och empati för människor. Jag tycker det är viktigt att vara snäll och vänlig.

Blir utåtriktad för att sälja

Daniel Mallory säger att han egentligen är en väldigt privat person.

– Men eftersom jag arbetat så länge i förlagsvärlden vet jag att man som författare måste hjälpa till att få boken såld. Det finns så mycket pengar investerade i den. Så jag åker jorden runt, träffar läsare och ger intervjuer. Då använder jag en annan sida av min personlighet. Det är som att tända en lampa. Jag blir utåtriktad och öppen och talar gärna med folk.

Så den Daniel jag träffar är älskvärd, charmig och humoristisk. 

Gillian Flynn, som skrev storsäljaren ”Gone girl”, har blivit som en storasyster och är mycket beskyddande. Hon är den enda som begriper vad jag går igenom.

Följ ämnen i artikeln