Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Hon stod öga mot öga med mördaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Två år efter mordet på Anna Politkovskaja är gärningsmannen ännu på fri fot

Anna Politkovskaja sköts till döds 7 oktober 2006.

Anna Politkovskaja mötte sin mördare i porten.

Någon eller några dagar senare sköt han henne till döds på samma plats.

Två år efter mordet på den världsberömda journalisten är mannen som höll i pistolen fortfarande på fri fot.

Följ ämnen
Ryssland

I dag hedras minnet av Rysslands kanske mest frispråkiga och orädda journalist, Anna Politkovskaja. Två år har gått sedan hon sköts till döds utanför hemmet i Moskva.

Inom några veckor inleds rättegången mot tre personer som är åtalade för inblandning i mordet. Två centrala personer kommer att saknas i rättssalen: Mannen som höll i pistolen och den eller de som beordrade mordet.

Mördaren höll upp dörren

Det var ett välplanerat brott.

Filmerna från övervakningskameran i Anna Politkovskajas hus visar att mördaren och hans medhjälpare rörde sig i journalistens absoluta närhet dagarna före mordet. Vid åtminstone ett tillfälle stod mördare och offer öga mot öga.

– Han gick ut från entrén samtidigt som hon gick in. Mördaren höll upp dörren och stötte ihop med Anna, berättar Petros Garibjan, som lett utredningen vid åklagarkammaren i Moskva för Novaja Gazeta - tidningen som Anna Politkovskaja skrev för.

Misstänkta finns

De som nu ställs inför rätta är dels den person som organiserade själva genomförandet av dödsskjutningen, dels två bröder som skuggade Politkovskaja och lämnade informationen vidare till mördaren.

Enligt Garibjan arbetade de uteslutande för pengarnas skull. Det politiska motivet, att förinta Rysslands mest regimkritiska journalist, stod någon annan för. Beställaren av mordet är inte känd.

– Det finns ett antal misstänkta. Det handlar om två, tre, fyra personer. Just nu ägnar vi mycket kraft åt de förmodade beställarna, säger Petros Garibjan till Novaja Gazeta.

Däremot är namnet på mannen som höll i pistolen känd. Hans bild ligger ute på Interpols hemsida.

– Vi söker honom överallt. Han är efterlyst både i Ryssland och internationellt för två olika brott. Det finns en arresteringsorder som ska genomföras var man än hittar honom, säger Garibjan.

Följ ämnen i artikeln