Stoppades av krogvakterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-05

Synskadade Karl: De sa att jag var för full

Är du invandrare, homosexuell eller handikappad?

Då stängs du ute från krogen – för att du inte passar in.

Synskadade Karl, 28, vet.

Anmäler ”Det var inte jätteroligt att bli tagen åt sidan av vakterna när jag knappt hade druckit någonting”, säger Karl Thegeström från Göteborg, som inte släpptes in på nattklubben Nivå. Han anmälde händelsen till HO.

På nyårsafton 2006 kom läraren Karl Thegerström och hans vänner till klubben Nivå i Göteborg. Trots att han bara druckit två glas vin blev Karl portad och sällskapet fick fira tolvslaget på gatan.

– Vakterna sa att jag var för full. Men jag var inte berusad, säger han.

Karl Thegerström har en synskada som gör att han bara ser tio procent.

– Jag har svårt att fästa blicken och dålig balans. Det händer att folk tror att jag är berusad. Men när jag förklarar att jag är synskadad brukar de förstå.

”Vägrade lyssna”

Trots att Karl berättade om sitt handikapp vägrade vakterna lyssna.

– Jag hade med mig tre kompisar som är läkare och stödde min berättelse. Men vi fick gå därifrån.

Richard Tellström är doktor i måltidskunskap på Örebro universitet och presenterade i går sin studie ”Tyvärr det är fullt!” om diskriminering på krogen.

– Man kan tycka att krogägare skulle vilja släppa in så många som möjligt. Men det finns ekonomiska vinster med att utestänga vissa grupper, säger han.

”Säljer gästmix”

Genom att studera 40 utvalda anmälningar till Jämo, Homo, DO och HO drog Richard Tellström slutsatsen att en krog inte bara säljer mat och dryck.

– Krogen säljer också en viss gästmix. Gästerna vill bara se andra människor som liknar dem själva. Därför utestängs grupper som inte anses passa in.

Sållar bort

Krogägarna beordrar vakterna att sålla bort invandrare och handikappade redan i entrén, enligt studien. Richard Tellström säger att många krogar använder svepskäl:

– Dörrvakterna säger att gästerna har fel klädsel eller är för fulla.

Det bekräftas av Fadde Darwich, i många år dörrvakt vid Spy Bar på Stureplan i Stockholm.

– Tyvärr har det gått så långt att det blivit en oskriven regel att sålla bland gästerna. Värst är det på Stureplan. Vakter som inte följer krogägarnas direktiv får sparken, säger han.