Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Tortyren är utbredd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-31

Svenska Amnesty beskriver förhållandena i Bangladesh häkten som vidriga

Joy Rahman riskerar en hård behandling i häktet i Bangladesh.

Tortyr är vanligt och korruptionen utbredd.

– Förra året dog 29 personer till följd av tortyr i landets häkten, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Hon beskriver förhållandena i Bangladesh häkten som vidriga. De gripna, skyldiga som oskyldiga, kan få vänta i upp till tio år på en rättegång.

– Enligt uppgifter är det runt en miljon personer som just nu väntar på att få sitt fall prövat i domstol, säger Elisabeth Löfgren.

Vanligt med tortyr

Det är vanligt att erkännanden framtvingas genom tortyr.

– På det här området råder det straffrihet. De som begår övergreppen ställs inte inför rätta.

Räddningen heter pengar. Enligt Amnesty är korruptionen det allra största problemet för rättssäkerheten i Bangladesh. Den som kan betala kommer snabbare till domstol och kan också muta sig fri.

– Den tillfälliga interimsregeringen har försökt att komma tillrätta med korruptionen, men fortfarande är systemet väldigt korrupt.

Svensk medborgare

Att Joy Rahman är svensk medborgare kan vara till hans fördel.

– Till skillnad från andra intagna har han ett skydd i from av diplomati. Och när det gäller tortyr är han förmodligen mer skyddad än andra, säger Elisabeth Löfgren.

– Men samtidigt är rättssystemet som det är. Förhållandena med överfulla celler är desamma för alla. Det är väldigt svårt att sitta fängslad i Bangladesh.