21-åring friad efter sex med 12-åring

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Erkänner sex men uppger att han inte kände till flickans ålder

Han erkände i rätten att han hade sex med den 12-åriga flickan.

Men han uppger att han inte kände till hennes ålder.

Därför frias han från våldtäkt mot barn.

Den 21-årige mannen hade samlag med den 12-åriga flickan vid minst tre tillfällen i januari.

Han greps den 6 februari, misstänkt för våldtäkt mot barn och satt fängslad till den 25 mars. Trots att mannen har erkänt att han hade sex med flickan, valde en enhällig Malmö tingsrätt att fria mannen.

"Han har inte haft skälig anledning att anta att flickan var under 15 år", står det i domen.

"Ganska sminkad”

Mannen och flickan träffades på Malmö centralstation i mitten av januari i år. Mannen ska enligt flickan ha verkat snäll och erbjöd henne och systern cigaretter.

Mannen har däremot uppgivit att de två flickorna kom fram till honom och att målsäganden bad om att få en cigarett. Han frågade då flickan hur gammal hon var, eftersom han inte ville ge en alltför ung person cigaretter. Flickan ska då ha sagt att hon var 16 och snart skulle fylla 17 år.

Enligt mannen var flickan "ganska sminkad och välutvecklad", står det att läsa i domen.

Flickan däremot säger att hon bara hade lite mascara på sig och hennes syster har berättat för rätten att hon uppgav deras rätta ålder till honom.

Oskuld

Parterna bytte telefonnummer med varandra och mannen ringde senare upp flickan. Under telefonsamtalen pratade de bland annat om sex och mannen har uppgett att han uppfattade flickan som "sexuellt erfaren".

De bestämde sig för att träffas i mannens lägenhet. Där hade de samlag med varandra. Flickan har i rätten sagt att hon berättade för mannen att hon var oskuld, men att mannen då ska ha övertalat henne till att ha sex med honom.

Mannen har i sin tur sagt att han inte hade inlett en sexuell kontakt med målsäganden om han hade känt till hennes rätta ålder. Anhöriga till mannen bekräftar hans uppgifter om att han inte kände till flickans ålder.

Anhöriga till flickan har dock uppgivit att mannen visst kände till att flickan var yngre än femton år. När flickans mamma konfronterade honom och sa att hon skulle anmäla honom, ska han ha sagt att han trodde att flickan var "tretton till fjorton år" samt bett henne att inte göra någon polisanmälan.

Frikänns

Ord stod mot ord i rätten.

"Tingsrätten anser inte att målsägandens uppgifter om vad som sagts om hennes ålder är mer trovärdiga än den tilltalades", står det att läsa i domen som föll i går.

Därför frikänns den 21-årige mannen från våldtäkt mot barn.

Åklagaren däremot ansåg att mannen borde ha insett eller haft skälig anledning att anta att flickan var under femton år och därför borde dömas för våldtäkt.