Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Hänsynslösa och ideologiskt styrda - precis som IS i dag

Röda Arméfraktionen var en föregångare till dagens terrorister.

Hänsynslösa och ideologiskt styrda med målet att dra igång en revolution.

I dag är de tyska terroristerna en spillra som tvingas råna för att överleva.

Om de tre efterlysta terroristerna gömt sig i Sverige är det inte ett dugg märkligt. Sannolikheten för att någon ska känna igen dem här är minimal. Att tyskar hyr en stuga i Sverige är den naturligaste saken i världen och väcker ingen misstänksamhet. Här har de stora chanser att få bli lämnade i fred.

Samtidigt kan de lätt ta sig till och från Tyskland med olika färdmedel. Danmark, Holland och Belgien vore andra perfekta gömställen utanför Tyskland.

I dag är Röda Armé fraktionen, RAF, bortglömda men på 70-talet dominerade de nyhetsmedia på samma sätt som IS terror gör i dag. Den tyska gruppen, som inledningsvis kallades Baader Meinhof-ligan efter två av grundarna, genomförde det ena spektakulära terrordådet efter det andra.

Precis som IS så drevs de av en politisk ideologi. Med sina terrordåd ville de få arbetarklassen att resa sig mot kapitalismen och mot "imperialistiska" USA och forma ett kommunistiskt drömsamhälle. De slogs också för palestiniernas sak.

Offrar människoliv

IS vill få världens muslimer att resa sig och revoltera mot "de otrognas" värld och ansluta sig till kalifatet.

Två utopier med extremt små chanser att lyckas men där en liten fanatisk grupp ändå är beredda att försöka även om det innebär att offra många människoliv.

Precis som IS skydde RAF inga medel för att nå sina mål. När arbetsgivarföreningens Hans Martin Schleyer kidnappades 1977 dödade de hans tre livvakter och chauffören. När gruppen inte fick igenom sina krav avrättades Schleyer och stoppades in i bakluckan på en bil.

Gruppen genomförde också ett terrordåd mot den tyska ambassaden i Stockholm 1975 då två höga tjänstemän på ambassaden kallblodigt sköts ihjäl.

RAF bildades i efterdyningarna av den radikala vänstervågen bland ungdomar i slutet på 1960-talet. Medlemmarna tyckte inte det räckte med att demonstrera på gatorna och ropa slagord. Trots sina våldsamma metoder hade de en stor svans av beundrare och anhängare som inte själva deltog i terrorn men som öppet eller i tysthet försvarade terrorn som metod.

De bildade en "cool" subkultur. Det är lite av samma drivkrafter som i dag får unga EU-medborgare att bli självmordsbombare eller resa till Syrien för att slåss på IS sida.

Värdetransportrån

En viktig skillnad är att RAF i första hand attackerade symboler för makten. De ägnade sig inte åt dagens "döda så många du kan"-terrorism som riktar sig mot vanliga människor.

När dna-spår från ett misslyckat värdetransportrån i Bremen förra året kopplade Daniela Klette och Ernst-Volker Staub till rånet fruktade polisen först att RAF hade planer på att återuppta sin verksamhet. En troligare förklaring är att de tre behöver pengar till sitt uppehälle. De kan inte kvittera ut några pensioner eller söka vanliga jobb. De har troligen falska id-handlingar som behöver förnyas.

Ett intressant parallellfall är den nynazistiska terrorgruppen NSU, Nationalsozialistisches Untergrund som rånade banker för att kunna leva gömda men samtidigt genomförde en serie terrordåd riktade mot turkiska medborgare i Tyskland. 2000-2007 mördade de tio personer, genomförde två bombdåd och rånade 15 banker.

Mot den enda överlevande, Beate Zschäpe, pågår sedan 2013 en rättegång som hon tiger sig igenom. Åtalade är också fyra misstänkta medhjälpare.

Sannolikt har även de flyende RAF-medlemmarna hjälp utifrån.