”Jag brukade sparka påven på smalbenen”
Uppdaterad 2016-11-03 | Publicerad 2016-10-28
Båstadsbon Carlos Luna och påve Franciskus har känt varandra i över femtio år
Första gången de träffades säger Carlos Luna var hos jesuitordern i Argentina på 1960-talet.
Då briljerade påve Franciskus över båstadsbon Carlos Luna i fotboll – men mycket har hänt sedan dess.
I dag mejlväxlar de flitigt och har ett hemligt möte inplanerat under påvens Sverigebesök.
Carlos Luna är politisk flykting från Argentina och bor sedan år 1973 i Sverige. På väggarna i hans hem vid strandpromenaden i Båstad hänger flera foton på honom och påve Franciskus. Han säger att deras relation sträcker sig femtio år tillbaka i tiden. Carlos Luna var då en motståndsman som kämpade för att störta Argentinas militärdiktatur. Påve Franciskus, eller Jorge Bergoglio som han hette då, var präststudent hos jesuiterna på seminariet i Cordoba. Carlos Luna var egentligen inte själv särskilt troende men sökte sig till dem för att vila från kaoset och våldet ute på gatorna.
– Jag minns Jorge som väldigt trevlig och enkel att umgås med. Vi brukade spela fotboll tillsammans på söndagarna. Han var dock så väldigt duktig och när han var i motståndarlaget sparkade jag ibland honom på smalbenen för att få stopp på honom, berättar Carlos Luna med ett skratt.
Fick hjälp att fly
När förföljelsen av politiska motståndare trappades upp i Argentina 1971, och Carlos Lunas bror och syster fängslades och torterades, bestämde han sig för att försöka fly. Jorge Bergoglio och de andra prästerna hjälpte till att ordna ett säkert gömställe. Tre veckor senare kunde Carlos Luna lämna landet, tack vare falska identitetshandlingar som jesuiterna ordnat fram.
– De klädde upp mig i prästkläder, för präster kollade man inte så noga. Varje gång vi stoppades delade jag ut fina helgonbilder till polis och militär och efter att vi pratat en stund kunde vi fortsätta färden.
Carlos Luna säger att det är tack vare påve Franciskus och de andra prästernas mod som han lever i dag och till slut fick möjlighet att komma till Sverige.
Påvens hemliga hotmail-adress
Det skulle dock dröja tills 2013 innan Carlos Luna talade med sin tidigare fotbollskamrat från Cordoba igen.
– När jag hörde vem konklaven utsett till påve tänkte jag bara ”wow”, säger Carlos Luna.
Några månader senare fick han anledning att höra av sig. Han läste nyheten om en politisk flykting från Argentina som legat död i sin lägenhet i Bagarmossen i två år utan att någon saknat honom.
– Många av oss som kämpade för ett demokratiskt Argentina och sedan tvingades i exil bär på traumatiska minnen. Ändå får vi ingen hjälp från Argentina.
Carlos Luna skrev brev till den dåvarande presidenten och hennes administration för att berätta om det hemska livsödet, men det var ingen som svarade. Till slut bestämde han sig för att skriva till påven.
– Redan dagen efter fick jag ett personligt svar.
Franciskus kom ihåg sin vän från Cordoba och de började mejlväxla. Så småningom övergick de till att använda påvens privata epostadress. I dag är mejlen hundratals och Carlos Luna visar oss på Aftonbladet några av dem på sin dator hemma vid köksbordet.
Har påven alltså Hotmail?
– Ja det är inte speciellt heligt eller så, han är också en vanlig människa precis som vi.
Ett privat möte i Skåne
I det senaste meddelandet planerar de inför sitt privata möte under påvens besök i Malmö och Lund.
– Det är på en hemlig plats och jag ser fram emot att prata om hur vi kan ska göra för att människor ska få kontakt med sina rötter och med varandra.
Carlos Luna har träffat Påve Franciskus vid tre tillfällen tidigare, i Vatikanen. Alla möten har blivit längre och mer spontana än han väntat sig. Vid det första fick han möjlighet att be om ursäkt för händelserna på fotbollsplanen i Cordoba.
– Jag bad om ursäkt för de gånger jag sparkat honom på smalbenet så att han ramlat och slagit sig. Påven såg då på mig och skrattade och sa ”glömt och förlåtet”.
Vid det första mötet hade Carlos Luna också med sig en present till Påve Franciskus, en bok han själv skrivit om qigong och Tai Chi. Sedan dess är det framför allt Carlos som fått presenter av påven skickade till sig från Vatikanen. Ett stort krucifix, böcker och radband. Men inför deras privata möte under Sverigebesöket har Carlos förberett en present.
– Jag kan tyvärr inte berätta för dig vad det är, det är inte officiellt ännu, men det är något påven själv önskat sig.
Från klockan 11.00 måndag kan du följa påvens besök i Sverige på aftonbladet.se
Detta händer under Trumps "inaguration"
15.30 – Kaffe i Vita huset
Som seden bjuder dricker den blivande presidenten kaffe med den avgående presidenten. Det betyder att Donald och Melania Trump blir bjudna på fika hos Barack och Michelle Obama. Sedan åker de tillsammans till Kapitolium, regeringsbyggnaden.
17.30 – Installationsceremonin
Donald Trump svär presidenteden – att han efter bästa förmåga ska bevara, beskydda och försvara den amerikanska konstitutionen.
Högsta domstolens chefsdomare John G. Roberts Jr. ska recitera eden. Donald Trump kommer hålla handen på två biblar – Lincolnbibeln och en bibel som han haft sedan han var liten.
Cirka 18.00 – President Trump håller sitt installationstal
Enligt pressekreterare Sean Spicer har Trump omsorgsfullt snickrat fram ett tal om att vara amerikansk medborgare och utmaningarna som nationen står inför. Åhörarna kan vänta sig något som snarare är ett filosofiskt dokument än en konkret agenda, har Sean Spicer sagt.
Efter ceremonin – Lunch
Nu har klockan slagit tidig eftermiddag i Washington DC. I rotundan på Kapitolium kommer president Donald Trump och vicepresident Mike Pence äras med en lunch och musikframträdanden. På gästlistan står både vänner och statsöverhuvuden.
Efter lunch – Paraden
Utanför Kapitolium möter den nya presidenten Trump upp trupper från olika amerikanska förband. Presidenten och representanterna från militären går tillsammans i parad upp för Pennsylvania avenue. För Trumps del avslutas paraden på nummer 1600, hans nya hem: Vita huset.
Från 01.00 och framåt – Installationsbalerna
Vid sjutiden på kvällen, lokal tid, börjar det stora kalaset. Eller snarare kalasen – President Trump väntas dyka upp och dansa på tre stora baler som ordnas för honom i USA:s huvudstad.
Lördag 16.00 – Gudstjänst och protestmarsch
För president Donald Trump börjar den första morgonen på ämbetet med en gudstjänst. Han och vicepresident Pence inleder mandatperioden med bön och reflektion i Washington National Cathedral.
Samtidigt börjar vad som tros bli veckans största protestaktion utanför Kapitolium. The Women’s March on Washington ska sedan gå i manifestation från platsen vid 19.15, svensk tid.