Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Gangsterdrottning dömd – till 26 års fängelse

Publicerad 2011-08-10

26 års fängelse Judy Moran lämnar domstolen i Melbourne i sin permobil, efter att hon dömts till 26 års fängelse för mordet på sin svåger.

66-åriga Judy Moran är klädd i en stickad kofta, svarta byxor och har det långa gråblonda håret uppsatt.

När hon förs in i domstolen i Melbourne åker hon i en elektrisk rullstol.

Gangsterdrottningen – som misstänks ha flera grova brott på sitt samvete – dömdes i morse till 26 års fängelse.

Hon har misstänkts för otaliga brott genom åren.

Men ingen har någonsin kunnat knyta Judy Moran till något konkret dåd.

Fram tills nu.

26 års fängelse

I morse dömdes den 66-årig kvinnan, som är mycket välkänd inom den undre världen i Australien, till 26 års fängelse för att ha legat bakom det avrättningsartade mordet på sin egen svåger.

Des Moran sköts med sju skott i huvudet när han betalade lunch på en uteservering i centrala Melbourne 2009. Mordet skedde på årsdagen av den ena av Judy Morans söners död. Hon har därför i domstol hävdat att hon inte kunde ha kört bilen till mordplatsen, då hon istället befann sig vid sonens grav.

Sönerna mördade

Judy Moran har en lång historia i Australiens under värld.

Hennes förste make, Leslie John ”Johnny” Cole mördades under en uppgörelse 1982. Vid hans död hade paret skilt sig, men näst på tur blev deras gemensamma son, Mark Moran, som mördades år 2000. Judy Moran hade ytterligare en son, Jason Moran. Även han mördades i ett krig mellan kriminella år 2003. Barnet pappa, Lewis Moran, mötte döden när han mördades på Brunswick Club i Melbourne 2004.

”Märkligt val”

Kvinnan, som har sviktande hälsa, bedyrade sin oskuld i onsdagens rättegång. Men domaren Lex Lasry trodde henne inte och sa att bevisen att hon kört bilen var fullt tillräckliga.

I talet innan han gav sin dom sa Lex Lasry att det, med tanke på kvinnans blodiga historia, var märkligt att hon fortsatte i samma våldsamma bana.

Domaren påpekade också att straffet blivit betydligt längre om hon varit yngre.

– I din ålder innebär varje år i fängelse en stor del av ditt resterande liv.