Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kördes på av tåg - dog

Publicerad 2011-08-15

En 64-årig man kördes på av ett pendeltåg vid Tungelsta station utanför Stockholm.

Han avled - inför ögonen på chockade resenärer.

– Jag misstänker att han dog ganska direkt, säger Lennart Löfgren, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Klockan 12.38 i dag kom larmet.

En person har körts på av pendeltåget mellan Krigslida och Tungelsta i Haninge kommun söder om Stockholm.

– Flera på tåget säger att en man i gul väst rullade längs tåget när det bromsade in. Det pågick byggarbete längs spåret. Han låg sedan på sidan av spåret, berättar Pontus Nylén, 18, som befann sig på tåget.

Trolig arbetsplatsolycka

Torsten Kjell, stabsbefäl vid räddningscentralen i Stockholms län, uppger att man med säkerhet kan säga att det handlar om en olyckshändelse.

– Vi tror att det handlar om en arbetsplatsolycka. Det var ett arbete på gång där, säger han.

Mannen, född 1947, arbetade med ett spårarbete då han blev påkörd.

– Jag kan bekräfta att han är avliden. Vi kan inte säga hur det har gått till. Men jag misstänker att han dog ganska direkt, säger Lennart Löfgren, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Rykte om barnvagn

På tåget fick resenärerna tidigt besked om att ett litet barn skulle vara skadat.

– Vid 12.35 stannade tåget. Tio minuter senare kom ambulans. Sedan kom en kontrollant och berättade att en barnvagn med ett barn i hade blivit påkörd, säger Pontus Nylén.

En knapp halvtimme därpå fick han besked om att "barnet var oskadd".

Enligt Torsten Kjell var dock inget barn inblandat.

– Nej, det fanns ingen barnvagn. Det är en vuxen person, säger han.

"Chockartat"

Pontus Nylén var på väg hem från att ha suttit barnvakt, beskrev stämningen på tåget, då det fortfarande inte evakuerats, som orolig.

– Man undrar ju vad som hänt. Jag bor i närheten. Det är chockartat, säger han.

All tågtrafik på linjen stängdes av mitt på dagen.

– Chauffören på tåget ska bytas ut. Och sedan ska en olycksplatsansvarig från Banverket komma dit för att kontrollera innan trafiken kan komma igång igen, säger Torsten Kjell.

Krismöte för kollegorna

Mannen var anställd av byggföretaget NCC, som just nu genomför arbeten i anslutning till en breddning av spåren som pågår på sträckan.

– Av okänd anledning kom han ut framför tåget. För närvarande vet vi inte mycket om händelseförloppet. Det ska vi börja jobba med att utreda, säger Ulf Thorné, informationschef på NCC Construction SVerige AB.

– Just nu har vi informationssamling för personalen, som får krisstöd. Det är eventuellt några kollegor som har sett händelsen. Alla behöver få prata och förstå vad som hänt.

Eftersom mannen dog under arbetet, kopplas Arbetsmiljöverket in för att utreda fallet.

– Vi har pratat med polis, men har inte skickat ut någon på plats än. Det är för kaotiskt på plats än så länge, säger Anneli Lundh, ställföreträdande chef på Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt.

– Det normala är att vi väntar på polisens utredning, för att ha med oss den dokumentationen när vi gör vår utredning. Vårt syfte är att förhindra att det här återupprepas.