Elbolagen som blåser dig mest
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-24
Nätkund hos Fortum Distribution AB i Västra Svealand?
Då får vi beklaga.
Enligt Villaägarnas nya granskning överdebiterar de sina kunder mest i hela Sverige.
– Att vara elnätkund hos Fortum är 4000 kronor dyrare än det billgaste alternativet, säger Jakob Eliasson, Villaägarnas energipolitiska expert, till Aftonbladet.
I femton år har den svenska elhandelsmarknaden varit avreglerad.
Det innebär att konsumenterna kan välja fritt mellan olika elleverantörer och bindningstider.
EI:s ansvar
Däremot så har elnätföretagen som levererar elen hem till kunderna monopolverksamhet, de kan man varken välja – eller välja bort.
Därför finns Energimarknadsinspektionen (EI), för att övervaka att inte elnätbolagen överdebiterar sina kunder.
Men trots det skiljer det upp till 4 000 kr per år på olika elnätbolag.
Det visar Villaägarnas granskning av prissättningen hos lokala elnätbolag i förhållande till elnätens täthet, det vill säga antalet kunder per meter elnät.
”Ganska slapp”
– Man får ju konstatera att Energimarknadsinspektionen är ganska slapp när elnätbolagen kan komma undan med det, säger Jakob Eliasson, Villaägarnas energipolitiska expert, till Aftonbladet.
Vad ska man göra åt det?
– Ja, det är ju monopol, så som kund kan du inte göra något. Eller du kan ju säga upp elen, men det är inte särskilt realistiskt. Men som medborgare kan du agera. Det här är en politisk fråga. Det är Maud Olofsson (C) som styr över Energimarknadsinspektionen så man får helt enkelt höra av sig till henne och begära en skärpt övervakningen av monopolet.
Hur man kommunicerar sitt missnöje till näringsministern är upp till individen, menar han.
– Antingen kan man skriva brev, eller om man vill ta kontakt med en lokal centerpolitiker som i sin tur får föra det vidare… men det är dags att ryta till så att Sverige får en övervakning värd namnet, säger Jakob Eliasson.
Skiljer 4 000 kr
För det gäller relativt stora summor.
Villaägarnas rapport visar att de dyrare elnätföretagen i regel är privata, medan de billigare är kommunala eller har en stark lokal förankring.
– Det bästa elbolaget i vår granskning är Luleå Energi Elnät. De ligger på minus 1882 kronor, säger Jakob Eliasson.
Det dyraste elnätbolaget är Fortum Västra Svealand. De ligger på 2118 kronor, vilket innebär en skillnad på exakt 4 000 kronor från Luleå Energi Elnät.
– Tänk dig själv att det skulle gälla två affärer som säljer tv-apparater. Du går in i affären ”Fortum” och tittar på en tv som kostar 8 000 kronor. Sedan går du in i affären ”Luleå” och ser exakt samma tv för 2 000 kronor. Skulle Fortum överleva? Nej, naturligtvis inte. Men på elnätsmarknaden går det till precis så, säger Jakob Eliasson.
Många faktorer
Fortum menar att Villaägarnas undersökning är alltför förenklad. Det finns många faktorer som påverkar priserna inom olika områden, menar Sanna Holmqvist, marknadsansvarig på Fortum Distribution.
– Vi baserar våra priser på de kostnader vi har i varje område. Och de kostnaderna beror på ett antal olika faktorer. Bland annat på de investeringar vi gör för att säkra en elnätsleverans utan avbrott.
Men Sanna Holmqvist nämner också att Fortum är ett vinstdrivande företag,
– Vi gör en vinst på vår verksamhet. Men vi återinvesterar en stor del av den. De senaste fem åren har vi investerat sex miljarder kronor i vår nätverksamhet och planen är att fortsätta i samma takt.
Energimarknadsinspektionen håller inte med om att myndigheten skulel vara "slapp". Enligt Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör, kontrollerar de Sveriges samtliga 175 elnätsbolag varje år. Är de för dyra – då får kunderna sina pengar tillbaka.
– Vi bedömer tillsammans med utomstående experter vad som är för dyrt. De senaste två åren har vi haft omkring 15 fall där bolag fått återbetala pengar. Men bolagen har rätt till en rimlig avkastning, säger Tony Rosten.